Начало Култура Кметълът Цoнкo Цoнeв пускал Manowar на Емир Костурица, а Dio бил фен...

Кметълът Цoнкo Цoнeв пускал Manowar на Емир Костурица, а Dio бил фен на калкана и виното (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Всеки, който се е докоснал до изживяването да бъде на фестивала на рок музиката в Каварна, сам може да каже какво е почувствал със сърце, с душа и с разум. Всеки от нас някога е хващал презаписваните касетки с любими групи или плочите с обложките и си е мечтаел за възможността да види любимците си на живо … Да свирят пред мен, за мен!

Щастлив човек е този, който сбъдва мечтите си, а голям човек е този, който помага на хората за осъществяването на мечтите им! Такъв голям човек е и бившият кмет на Каварна – Цонко Цонев, който гостува в Панагюрище на 24 ноември.

По време на 12-те му години на градоначалническия пост по негова покана България посещават над 100 групи и музикални изпънители. “Катунът от Каварна” е втори том на неговата “Кметълски истории”.

В първата част „Кметълски истории“, увлекателно и забавно Цонко споделя любопитни случки с едни от най-великите рок музиканти, идвали в Каварна, като Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Алис Купър, Николай Расторгуев и много други.  Сега във втората част „Катунът от Каварна“, (к)метълът представя в непозната светлина легенди като ”Дийп Пърпъл”, Йорн Ланде, ”Скорпиънс”, ”UFO” и много други.

Рокаджията тръгна на турне с книгата и след Пазарджик и Велинград дойде в Панагюрище. Представянето в бар EXTREME събра ценителите на стойностната музиката, а вечерта премина под знака на любими рок хитове, в добре подбрана клубна обстановка и много настроение.

Пред новите си приятели от Панагюрище кметълът разказа за по-интересните си срещи със звездите на „тежката“ сцена, за личностите зад големите имена и как е пускал Manowar на Емир Костурица. 

Особено весело настроение създаде и случката с тримата роми, които возили тримата от Motörhead. Фильо, който возил Леми, споделил пред кмета: „оня с шинела и мустака ми остави 100 евро с автограф“.

Цонев си спомни и за своя любимец Dio, който е сред първите музиканти, гостували в Каварна. Кметът завел звездата на ресторант в града, където той станал фен на калкана и червеното вино.

Разбира се, събитие, в което е намесено името на колоритния каварненски кмет, не може да премине без музика. И то не каква да е музика! Този път обичайната „жица“ даде предимство на акустичното звучене. Специални гости на събитието бяха Радко Пърлев от “Rocka Rolla” и китаристът Михаил Паев от Пещера, които заедно представиха полу – акустична версия на много познати БГ и световни рок хитове.

С поздрав се включи и музикантът Стоил Атанасов, а водещият на вечерта – Стефан Рапонджиев – поднесе страхотна изненада на госта, като изпълни кавър на песента на Георги Минчев „Блажени години“, която бе преработил и посветил на Каварна.

На рок вечерта присъстваха и поетите Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов, които под звуците на китара прочетоха част от стиховете си.

СНИМКИ ТУК