Начало Без категория Кметът Белишки реагира срещу гаврата на македонеца, поругал плочата на героите от...

Кметът Белишки реагира срещу гаврата на македонеца, поругал плочата на героите от Каймакъ– Чаланъ

СПОДЕЛИ

kmet

Вчера, навръх 22 септември – Деня на независимостта на България, македонският журналист Миленко Неделковски поруга паметта на героите от Българската армия, дали живота си за националното обединение на България в боевете на Каймакъ – Чаланъ през 1916.

1474604615-nedelkovski

Неделковски качи снимки в профила си във Фейсбук как разбива с чук паметната плоча на Каймакъ – Чаланъ, поставена през месец май т.г. от български военнослужещи в знак на признателност.
Постът предизвика бурни реакции и стотици коментари.

По този повод кметът на Община Панагюрище Никола Белишки изрази личното си отношение чрез пост в социалните мрежи.

Ето какво написа градоначалникът:

ДО МИЛЕНКО НЕДЕЛКОВСКИ „ВЕЛИКИЯТ ГЕРОЙ“ ОТ КАЙМАКЪ-ЧАЛАНЪ 2016г.: Неделковски Миленко, какво си ти? Човек ли си? Да поругаеш гробове? Войнишко гробище? Да рушиш съня на хилядите мъртви – българи и сърби ? 
Това бе война между Сърбия и България. Твоите „македонски“ деди какви се наричаха тогава, къде бяха тогава? Коя беше тяхната родина? Хората от моя край, Неделковски, там, на този връх умряха като българи, за България. А твоите деди, Миленко, като какви умряха там – като сърби, като българи?
На какво посягаш – на чужди гробове, на паметта, на историята? На сълзите на майките, и на сираците? Няма морал в това, няма геройство, няма разум, няма достойнство.
Паметниците, Миленко са за памет. А сълзите на майките и на сираците тежат, дори и през вековете. Тежат, както тежи паметта. Душите на мъртвите не мълчат, те говорят на нас, тези, които имаме род, родина и чест. 
Там, където ти блъска с чука, Миленко, са костите на моите и твоите деди, жертви на безумието, наречено война. Техните очи те гледаха отгоре, очите на майките им, и на сираците им. Очите на моя и твой Господ, Миленко. Видяха теб – с чука.

Припомняме, че за 100-годишнината от епичните събития излезе и книгата „Каймакъ-Чаланъ”, дело на известния журналист и собственик на Информационна агенция и радио „Фокус”-Красимир Узунов.

Книгата беше представена и в Панагюрище в началото на месец юли.

На Каймакъ – Чаланъ се е сражавал и един от четиримата синове на Райна Княгиня, поручик Владимир Дипчев – командирът на 9-та рота с три Кръста за храброст.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 КОМЕНТАРА