Начало Общество Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев прие посланика на Казахстан

Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев прие посланика на Казахстан

СПОДЕЛИ

Негово Превъзходителство г-н Темиртай Избастин бе на работна среща в гр. Стрелча. Той  посети града по покана на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев.
„Стрелчанският край е надарен с изключителни богатства- минерална вода, чист въздух, природа, исторически и културни паметници, богат фолклор и традиции. Стрелча е град с многовековна история и курорт с национално значение. Възможности за туризъм и отдих в общината има през цялата година. Естествените минерални извори в общината датират още от времето на древните римляни и траки. Те са  подходящи за лечение на редица заболявания. Гордеем се и с факта, че по тези земи от древността се отглеждат рози и лавандула.”, каза по време на срещата кметът Евстатиев. Той акцентира и на възможностите за инвестиции в Стрелчанския край от страна казахстански бизнесмени.

На срещата си с градоначалника,  посланик  Избастин разказа за историята и днешното икономическо и културно развитие на своята страна и се спря на взаимоотношенията между Казахстан и България в различните сфери.
„Казахстан се е утвърдил като съвременна, устремена към бъдещето и сигурна в себе си държава, отговорен партньор на световната сцена.
Отношенията с България са взаимно изгодни и приятелски.”, подчерта г- н Избастин. Той изтъкна, че сред жителите на бившата съветска република се връща интересът към България като туристическа дестинация.

Посланик Избастин остана впечатлен от паметника на Хан Аспарух, изграден на площада на града. Сред подаръците, които получи кметът Иван Евстатиев от госта бяха книги на историческа тематика, както и книгата на президента на Република Казахстан Нурсултан Назарбаев „Казахстан- 2050”- Новият политически курс на една утвърдила се държава.