Начало Местна власт Кметът на Септември е задържан за 24 часа, повдигат му обвинения

Кметът на Септември е задържан за 24 часа, повдигат му обвинения

СПОДЕЛИ

Кметът на Септември Марин Рачев е арестуван за 24 часа, съобщи пред журналисти говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова. Тя, както и председателят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, заедно с шефа на дирекция „Противодействие на корупцията“, пристигнаха в града по повод на течащата в момента спецакция. Тя започна рано сутринта, претърсени са сградата на общината, офиси, частни домове.

Срещу Марин Рачев ще бъдат повдигнати две обвинения. Първото е за безстопанственост при 7 сделки с имоти, щетите от които са за над 100 000 лева. Другото също е за имот, купен от фирма, собственост на близка до градоначалника бизнес дама на нереално висока цена.

Иван Гешев съобщи, че ще бъдат проверявани почти всички роднини на кмета и съпругата му Васка Рачева, за които е установено, че имат финансови отношения с общината. Проверката трябва да установи къде са 13 млн. лева, с които е ощетена местната хазна. Работи се по версия за организирана престъпна група, източвала милионите.

В петък – 2 февруари, ще бъдат повдигнати първите обвинения срещу Рачев, апрокуратурата вероятно ще поиска отстраняването му от длъжност, за да не влияе на разследването.

Това е първото досъдебно производство, по което явно се извършват действия от Специализираната прокуратура срещу кмет за корупционно престъпление след новите изменения в НПК от ноември, които дадоха възможност в Специализираната прокуратура да се разследват и такива дела.

Полиция е извършила претърсвания и на адреси в Пазарджик, свързани с близки до кмета на Септември. Единият обект е бизнес центърът на ул. „Патриарх Евтимий“1, в който съпругата на градоначалника Васка Рачева има офис, проверени са и две сгради на ул. „Ген. Гурко“ близо до кръговото движение

Акцията на МВР, провеждана под наблюдението на Специализираната прокуратура, започна рано тази сутрин с обиски на Община Септември и изземване на документи. В нея участват над 50 служители на реда.

Претърсвания са направени в дома на кмета на ул. „Княз Борис I“ в Септември, както и на негова бензиностанция, намираща се на изхода на града по посока село Злокучене – същата, която е предмет на съдебния процес срещу Рачев за укриване на данъци.

Малко след началото на спецоперацията се разбра, че Марин Рачев е арестуван и отведен с белезници от кафене на пазарджишкия бул. „Георги Бенковски“. По-късно кметът се опита да отрече това, докато го извеждаха от сградата на Община Септември. Пред намиращи се в момента на място журналисти е заявил, че не е задържан и че е в сградата, за да окаже съдействие на властите.

Източник: dariknews.bg