Начало Без категория Кметът Никола Белишки със становище за проблемите във В и К сектора

Кметът Никола Белишки със становище за проблемите във В и К сектора

СПОДЕЛИ

„Каквито и реформи във В и К сектора да бъдат предприемани, те първо трябва да бъдат базирани на задълбочен анализ на реалното състояние както на инфраструктурата, така и на самите в и к оператори, защото без ясна представа за проблемите както в сектора, така и в действащото законодателство, разпиляно в множество закони и подзаконови актове, трудно може да бъде изградено добре функциониращо управление.“ Това заяви кметът на община Панагюрище и член на УС на НСОРБ Никола Белишки по време на среща на Сдружението с регионалния министър Иван Шишков. Белишки сподели пред присъстващите за безпрецедентния натиск, на който е подложен като кмет на община със собствен ВиК оператор и призова тези проблеми да не бъдат замитани, защото тяхното разрешаване е част от намирането на изход от кризата във ВиК сектора.

Заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Троян Донка Михайлова припомни хронологията на всички опити, заложените и в сегашния законопроект текстове да бъдат прокарани и информира министър Шишков, че представители на общините не са били канени за участие в заседания на формираната работна група, нито са били запознати със заключенията от работата й, макар, че в  публикувания пакет от документи тези факти са пропуснати.

“Този законопроект е тежък удар върху местното самоуправление. Той ни лишава от правото да управляваме собствеността си и не на последно място – изземва правомощията на общинските съвети да вземат решения по отношение на управлението на собствеността на общината”, подчерта Донка Михайлова. Тя изрази общата тревога на местната власт, свързана с прокарваните със законопроекта изменения:

Предпоставеното повишаване цената на водата за потребителите, независимо от ефективността на дружеството и начина на водоснабдяване;

Неспазването на законовото изискване за извършване на анализ и предварителна оценка на въздействието на предлаганите промени.

“Проблемите в сектора на водоснабдяването и канализацията са толкова сериозни, че решаването им не е по силите нито на самите дружества, нито на Асоциациите, нито на общините, нито на държавата самостоятелно”, призна министърът на регионалното развитие и благоустройството. Според него основният мотив на МРРБ да настоява в този момент темата да бъде включена в дневния ред на парламента е възможността в следващите години за обновяване на инфраструктурата да бъде използван европейски ресурс, като той, категоричен е министърът, няма да бъде достатъчен.

Министър Шишков прие предложението на НСОРБ да бъде формирана работна група, която да започне работа по нов проект на закона за ВиК, така, че регулацията да позволи на системата да работи добре за всички. Освен стабилизирането на ВиК операторите, той насочи вниманието и към необлагодетелстваните от природни ресурси общини, за които ВиК услугите не бива да станат скъпа привилегия.