Начало Общество Кметовете на ГЕРБ не приемат наложените финансови корекции

Кметовете на ГЕРБ не приемат наложените финансови корекции

73
0
СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

gerb-imame_volq-487x330

„Ние, кметовете на ГЕРБ, избрани от повече от 3,5 милиона български граждани, изразяваме своето възмущение и нарастваща тревога от действията на правителството, което системно, чрез своите действия и бездействия, ни отклонява от европейския път на развитие.

Това се казва в декларация на кметовете на ГЕРБ, са съобщили от партията.

В последните месеци станахме свидетели на спирането от страна на ЕК на плащанията по ОПОС и ОПРР. Очаква се тази съдба да сполети и други програми. Изразяваме своето категорично несъгласие с предприетите кампанийни и не добре обмислени мерки от държавните структури, ангажирани с управлението на евро-фондовете за налагане на финансови корекции в особено голям размер на редица български общини, основно управлявани от кметове на ГЕРБ, във връзка с изпълнение на едни от най – важните и същевременно най- тежки инвестиции в публична инфраструктура.

Категорично не приемаме наложените финансови корекции и считаме, че действията на държавата са необосновани, незаконосъобразни и непочиващи на действителни факти, при безпрецедентно пренебрегване на регламентираните нормативни процедури, грубо нарушаване правата на бенефициентите и упражняване на политическа репресия и натиск. Така се наказват не кметовете, а българските граждани. Ще се съсипят стотици фирми и ще бъдат загубени хиляди работни места.

Изразяваме своето недоумение, че редица общини, които изпълняват държавни ангажименти в сферата на управление на отпадъците и третиране на отпадъчни води, поети от страната ни с Договора за присъединяване към Европейския съюз, и полагат усилия за благоустрояване на градската среда и създаване на условия за бизнес и заетост , бяха брутално санкционирани, оклеветени, посочвани с пръст и публично линчувани за недоказани и несъществуващи нарушения.

Особено недоумение и съмнение за тенденциозност в предприетите действия буди факта, че всичко това се случва в момент, в който проектите навлизат във финалната си фаза и поставят в риск успешното приключване на първия и стартирането на новия програмен период, се казва в декларацията.

Като отчитаме нежеланието на държавата за диалог и партньорство с местните власти, високата степен на тревожност и критичност от създалата се ситуация и огромния риск, в който се поставят нашите граждани за десетки години напред, настояваме спешно, в период до 7 дни, да се възстанови нормалния процес на верификация и възстановяване на плащания по изпълняваните договори; Незабавно да се отменят неправомерно наложените финансови корекции и да се реформира системата за контрол, така че да се гарантира справедливо разпределяне на отговорностите на всички участници в процеса;

Да се свика извънредно общо събрание на НСОРБ, на което да се обсъди критичната ситуация и да се вземат категорични решения в защита на българските общини; Да се прекратят политическите репресии и натиск срещу кметове на опозицията чрез използване на силовите и контролните институции на държавната власт.

В случай, че не последват адекватни спешни действия от страна на управляващите и правителството, ще пристъпим към радикалната стъпка за спиране на изпълнението на проектите и прекратяване на договорите на безвъзмездна финансова помощ по вина на безотговорното управление на държавата, заявяват кметовете на ГЕРБ.

Те подчертават, че „водени от общата цел за защита интересите на българските граждани и в подкрепа на Европейското развитие на България, няма да допуснем жителите на общините ни да бъдат превърнати в изкупителна жертва на политическа недалновидност и реваншизъм, некомпетентност и липса на национално отговорни действия. Ние ясно заявяваме, че искаме България да продължи да върви по европейския си път и настояваме за незабавна оставка на правителството!“, се казва още в декларацията.