Начало Местна власт Кметовете от пазарджишко в неведение за промяната в областната транспортна схема

Кметовете от пазарджишко в неведение за промяната в областната транспортна схема

СПОДЕЛИ

Докато областната транспортна схема не бъде променена, кметовете на засегнатите общини не могат да преговарят с други превозвачи, поясни кметът на община Панагюрище Никола Белишки

Общините в пазарджишка област, които са засегнати от транспортната криза, настояват общината официално да обяви от кои междуселищни автобусни линии се отказва. Вече трети ден кметовете са в неведение по какъв начин е променена областната транспортна схема, което води до напрежение.

До момента голяма част от междуселищните линии се обслужваха от община Пазарджик, което е законово регламентирано в областната транспортна схема. Докато тя не бъде променена, кметовете на останалите общини не могат да преговарят с други превозвачи, обясни кметът на Панагюрище Никола Белишки:

„В момента, в който Пазарджик каже окончателно: „Ние тези линии не ги държим“, имаме готовност да водим преговори. Даже утре е поканен и превозвачът,  да ни предложи вариант от негова страна, най-безболезнено да ги покрием„.

Втори ден ученици от съседните общини пътуват до училищата в Пазарджик и съседните средищни училища с каквото намерят – работнически автобуси или таксита, обясни началникът на регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова:

„Не мога да приема, че ще се примирим с тази ситуация. Ще имам разговор и с министъра, ще го запозная…“.

Очаква се община Пазарджик да излезе с писмено становище по проблема още днес.