Начало Местна власт Кметовете в областта съобщават само за 1500 домашни прасета

Кметовете в областта съобщават само за 1500 домашни прасета

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Информиране на стопаните и мерки за превенция на заболяването Африканска чума по свинете обсъди на свое заседание Областната епизоотична комисия в Пазарджик в присъствието на кметове на населени места и собственици на големи свинекомплекси. Разяснения за разпоредбите за изколване на животните от задния двор направи д-р Илиян Костов, зам.-директор на центъра за оценка на риска при Министерство на земеделието.
Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев подчерта ролята на кметовете в разясняване на необходимостта доброволно да бъдат изклани прасетата от домашните дворове в срок до 2 август, каквато е разпоредбата на министъра на земеделието. Тя касае 20-километровата зона от всеки свинекомплекс, а в областта тези комплекси са 5 – два от тях са в Пазарджик, по един в Априлци, Пищигово и Пещера, посочи д-р Петко Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Ако в посочения срок доброволно не бъдат изклани прасетата в 20-километровата зона ще има допълнителни разпоредби и действия, обясни областният управител Стефан Мирев. Проблем е, че без прокурорско постановление в чужд имот органите на реда няма как да се разпореждат.

Кметовете са спестили голяма част от информацията за домашните прасета. В резултата на направената от тях инвентаризация в областта са докладвани едва 1500 прасета, посочи д-р Петко Митев. „В предизборна ситуация сме и кметовете не искат да влизат в конфликт с хората“, предположи Владимир Владов – управител на свинеугоително стопанство в с. Братаница. Кметовете трябва да информират стопаните, чийто животни влизат в 20-километровата зона и трябва да бъдат заколени превантивно, а останалите стопани трябва да спазват редица изисквания по отношение на храненето на животните, като това да не им се дава пресен фураж, който не е престоял поне 60 дни.

Ловците също са включени в превантивните дейности. До момента те само следят за наличие на болни и умрели диви прасета. При направените 174 проверки в горските територии на област Пазарджик мъртви и болни животни не са открити, съобщи инж. Ангел Кузевот РУГ-Пазарджик.

Източник: pa-media.net