Начало Култура Книгата на Теодор Пеев „Родът Хаджипееви – от Панагюрище до Асеновград“ представиха...

Книгата на Теодор Пеев „Родът Хаджипееви – от Панагюрище до Асеновград“ представиха в Музея

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

На вчерашната дата, 25 октомври 2017 г., в информационната зала на музея се представи книгата на Теодор Пеев „Родът Хаджипееви – от Панагюрище до Асеновград“. Тя се издава с помощта на Исторически музей – Панагюрище и финансовата подкрепа на Община Панагюрище по Проект за стимулиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество в едно”.

Директорът на музейната институция откри събитието с думите: „Радвам се, че тази вечер ние имаме възможността да популяризираме и представим пред вас това издание“. Г-н Шопов отбеляза, че книгата на Теодор Пеев разкрива родовите корени и с майсторството на перото описва живота на редица българи, които са водени от чувството за смисъл в живота и дълг към родината. Родовата хроника на г-н Пеев се превръща в едно изследване с национално значение, отразяващо личности и събития, оставили трайни следи в българската история.

Ирина Ботева, гл. уредник в музея, разкри връзката между рода Хаджипееви с Панагюрище и по-конкретно с Тутевия род. Дъщерята на Иван Тутев Дона, всъщност е съпругата на Петър Хаджипеев. Той е прапрадядо на Теодор Пеев.

Авторът на изследването е положил максимални усилия за обективно осветляване историята на Рода Хаджипееви. Неговият труд е значим от гледна точка на запълване на едно бяло петно в историята на Панагюрище“, сподели пред присъстващите г-н Георги Керкеняков.

Теодор Пеев представи книгата като опит за написване историята на Хаджипеевия род от Панагюрище. Разказите на неговия баща Стефан Тодоров Пеев и леля му Антония Тодорова Пеева за панагюрските им корени, са събудили любопитството му за да започне да събира снимки, писма и документи за историята на рода. Той сподели: „Като пряк потомък на този род бях морално задължен да направя това“.

Г-н Пеев изказа специални благодарности за дългогодишното сътрудничество със специалистите от Историческия музей в Панагюрище в лицето на доц. д-р Атанас Шопов, Георги Керкеняков, Манол Панчовски и Ирина Ботева.

По информация на Исторически музей-Панагюрище