Начало Култура Книгата за ужасите след Априлското въстание е безценно доказателство за тогавашните събитията...

Книгата за ужасите след Априлското въстание е безценно доказателство за тогавашните събитията (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

img_7945

Вчера, 28 септември, в Историческия музей на Панагюрище беше представена дългоочакваната книга „Ужасите в Пловдивския и Пазарджишкия край след Априлското въстание от 1876 г.“.

Специални гости бяха проф. д.и.н Пламен Павлов, съставителят на сборника Свилен Мишляков и доц. д-р Милен Куманов.

img_7927

Доц. д-р Атанас Шопов, който е част от екипа, подготвил изданието, откри представянето.

Сборникът съдържа спасените по чудо писма на митрополит Панарет Пловдивски и епископ Гервасий Левкийски, в които са отразени зверствата на башибозука, армията и самата официална турска власт по време на Априлското въстание и първите месеци след неговото кърваво потушаване. Писмата са изключително ценен извор за събитията в Батак, Перущица, Брацигово, Панагюрище, Копривщица, от десетки български градове и села през героичната 1876 година.

img_7930

По време на представянето проф. Павлов акцентира, че тази книга е безценно доказателство за събитията тогава и трябва да бъде достъпна до цялата българска общност.

Ценната реликва е била пазена дълги години в дома на Свилен Мишляков. Благодарение на Александър Пеев, известен като Боевой, тези ценни документи ги има и до днес. Неговият баща ги открива случайно в една бакалница, където продавачът ги използвал за амбалаж. Взема ги и Александър Пеев ги подрежда и преписва. И като адвокат, за да се избегнат всякакви съмнения в достоверността, той ги заверява нотариално през 1923 година.

Била е тема на изследване на майка на Свилен, но за съжаление нейният ръкопис не вижда бял свят, и ето че в нейна памет днес книгата е вече факт. След като тя вече е факт, Свилен Мишляков дари ценната семейна реликва на музея в Панагюрище.

img_7947

По-добър източник от тази Владишка тетрадка не знам и се радвам, че макар и 140 години по-късно,  най-после излиза”, допълни в заключение доц. д-р Куманов.

В знак на благодарност директорът на музея доц. Шопов връчи Свидетелство за дарение.

От името на Община Панагюрище благодарност към съставителите на книгата изказа Магдалена Македонска – главен експерт „Култура и Вероизповедания“.  Андрея Манев пък отправи музикален поздрав към присъстващите.

img_7959