Начало Култура Книгите за българската история, които всеки дом трябва да има

Книгите за българската история, които всеки дом трябва да има

СПОДЕЛИ

Песимистите биха казали, че българите почти нямаме за какво да се гордеем, но ние определено не смятаме така. Даже напротив, българската история е нещо, от което можем да черпим много вдъхновение, докато се опитваме да изградим бъдещето си именно в тази страна. И да я оставим на децата си впоследствие.

За да повдигнем патриотичния ви дух, особено в тези тежки времена, ще ви предложим няколко отлични исторически книги за България. Убедени сме, че тези заглавия могат да усилят вашето чувство за патриотизъм и да ви позволят да погледнете към Родината с малко по-различни очи. 

 

“Царство България в цвят. Албум със 140 фотографии”

Времето на Царство България има множество очарования, а тук авторът Мартин Чорбаджийски е събрал някои от най-знаковите и съвършени кадри от тази интересна епоха от родната история. Със сигурност ще видите множество познати лица, за които сте учили в часовете по история. Струва си да разгледате, не мислите ли?

 

“Симеон Велики и Византия”

Човек, с когото свързваме т.нар. “Златен век” в българската история, Симеон Велики е един от най-славните владетели, които сме имали. Любопитното е, че това тук е труд на историк, който не е българин по националност. Мирослав Лешка е родом от Полша, но това не му пречи да фокусира изследванията си именно върху ерата на Симеон и сложните му и комплексни отношенията с Византия. Тази книга ни дава и друга възможност – да видим времето на Симеон Велики от безпристратен и обективен поглед, какъвто може да предложи този полски историк в случая.

 

“Васил Левски – отвъд митовете, легендите и заблудите”

Този труд на Иван Лалев се опитва да ни представи поглед към истинския образ на Апостола на свободата – към онзи Левски, който е отвъд “митовете, легендите и заблудите”. Защото безспорно е, че всяка историческа личност от ранга на Васил Левски провокира и раждането на митове, неотговарящи на истинските исторически събития. Както казва авторът Иван Лалев – няма исторически герой, който да не е допускал грешки и да е спазвал библейска нравственост. 

 

“Записки по българските въстания”

За епичния труд на Захарий Стоянов неведнъж сме чували, че това е т.нар. “българска библия” – книгата, която трябва да стои на нощното шкафче на всеки един българин. И сме напълно съгласни. Този труд на Захарий Стоянов ще ви представи един реален поглед над случилото се в този бурен период от българската история. А както самият Стоянов казва в предговора на първия том – “Светата истина ми бе знамето”.

 

“Македония и българското възраждане”

Сигурни сме, че темата “Македония” е болезнена за всеки един българин със силно самосъзнание. Още в началото на миналия век Симеон Радев публикува този знаменит труд, именно с тази цел – да опровергае ширещите се лъжи по отношение на националността на славяните по нашите земи. Дали успява да го стори? Да, определено.

 

“Първостроителите на българската държавност”

В тази книга историкът Георги Атанасов насочва погледите ни към великите първи канове на България, поставили началото на българската държавност преди много, много години. Авторът обещава, че ще представи нови и малко известни факти за канове като Кубрат, Аспарух и Тервел. Ако искаме да съхраним българското си съзнание, дори в свят на прогресираща глобализация, то добра идея е да прочетем повече за най-големите си герои. 

 

Колекция “Симеон Радев”

Политикът и общественик Симеон Радев е сред хората, които най-добре са документирали времето, в което са живели – времето на Царска България. В Колекция “Симеон Радев” ще можете да почерпите от спомените на Симеон Радев, предоставени от самия него в тези забележителни литературни трудове. Все пак говорим за човека, написал епохалната “Строители на съвременна България”.

 

“Цар Калоян”

Проф. Николай Овчаров посвещава този труд в 200 страници на Цар Калоян – един от най-бележитите и амбициозни владетели в историята на България. Именно Калоян е и владетелят, записал най-много военни победи под бойните си флагове. От победата му над кръстоносците до уменията му на дипломат – проф. Николай Овчаров ни представя един солиден поглед към тази колосална личност в българската история.

 

“Ние бранихме тебе, София”

Тази ценна книга е написана от самия генерал-майор Стоян Стоянов – безстрашният български летец, командир на ескадрила и бранил небето над София. В нея ген. Стоянов ще разкаже от първо лице за подвизите на българските летци по времето на Втората световната война – време, в което нашите ескадрили доказват пред цял свят, че могат да се справят с всекиго във въздуха.