Начало Здраве Кога отваряме и кога затваряме – пълният вариант на новите мерки срещу...

Кога отваряме и кога затваряме – пълният вариант на новите мерки срещу пандемията

СПОДЕЛИ
мерки
мерки

Националният план за справяне с пандемията определя кога ще отпадат и ще се въвеждат противоепидемични мерки според степента на разпространение на COVID инфекцията. За отправна точка се приема 14-дневната заболеваемост на 100 000 души. Според този признак зоните са зелена, оранжева, червена и тъмночервена. Планът позволява да има предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса, обясни здравният министър Стойчо Кацаров при представяне на документа в МЗ.

 

Зони и мерки

Зелена зона – 14-дневна заболеваемост под 100 на 100 000 души

Разрешени са домашните събирания с капацитет 20 посетители от 3 до 4 домакинства. При сватби, кръщенета, погребения квотата е до 100 души на закрито и до 200 на открито.

 

Позволено е провеждането на конгреси, семинари, конкурси, обучения, изложения и др. на закрито при използване на не повече от 50% от капацитета на залите, спазване на физическа дистанция и носене на маски от всички присъстващи.

Допускат се спортни състезания на закрито при не повече от 50% капацитет на местата, дистанция от 1,5 м и защитни маски. При спортни събития на открито изискването е за 50% заетост на местата.

 

Фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове работят при използване на не повече от 50% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м.

Културни събития на открито и закрито се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Обслужване на открито и закрито във всякакъв тип заведения се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала (при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни).

Хотелите и къщите за гости са отворени при спазване на основните противоепидемични мерки.

Търговците на дребно и търговците в сферата на услугите работят при спазване на мерките (при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските за персонала не са задължителни).

Препоръчва се работа от вкъщи, ако е възможно, на до 50% от персонала. Присъствената работа е при нужда или по график според естеството на работния процес и спазване на основните противоепидемични мерки.

Няма ограничения за пътуване в страната.

Училищата, детските градини и висшите учебни заведения са отворени, с предприети предпазни мерки съгласно Насоките на МОН и МЗ.

Центровете за подкрепа, школите, извънкласните дейности, занималните и др. за всички възрастови групи работят без ограничения, при спазване на основните противоепидемични мерки.

Парковете и детските площадки са отворени при спазване на мерките.

В обществения транспорт носенето на маски е задължително, капацитетът се определя от преобладаващите препоръки в сферата на здравеопазването (препоръчва се пътуване в ненатоварените часове, учестяване на графика на превозните средства в пиковите часове и др.).

Препоръчва се на възрастните хора над 65-годишна възраст и на хората с повишен риск за здравето да ограничат контактите си извън дома, освен ако не са със завършена имунизация.

Свижданията в социалните домове и болниците са разрешени при спазване на противоепидемичните мерки.

 

Оранжева зона – 14-дневна заболеваемост от 100 до 200 на 100 000

 

Разрешени са домашни събирания на не повече от 15 души от 2 до 3 домакинства или до 10 души от едно домакинство в зависимост от препоръките за района.

При други събирания от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) могат да се срещат до 50 души на закрито и до 100 души на открито, в зависимост от препоръките за конкретната област.

Конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски от всички участници.

Спортни състезания с публика на закрито се допускат при заемане на не повече от 30% от местата, спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски. На открито – при заемане на не повече от 30% от местата за публика.

Фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове работят при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция.

Музеи, галерии и други културни институции работят при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

В заведенията, игралните зали и казината обслужване на открито и закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им и носене на защитни маски от персонала (при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни) и подходяща дистанция между посетителите с групи от до 6 човека от не повече от 3 домакинства на маса и при ограничено работно време в границите между 6.00 и 23.00 часа. При спазване на горните условия се допуска и използване на 50% от капацитета при 100% ваксиниран или преболедувал персонал.

Хотелите и къщите за гости са отворени, при спазване на основните противоепидемични мерки.

Търговията и услугите работят при ограничен капацитет и спазване на основните противоепидемични мерки (при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни).

Препоръчва се работа от вкъщи, ако е възможно на до 50% от персонала. Присъствено – при нужда или по график според естеството на работния процес и спазване на основните противоепидемични мерки.

Пътуването в страната е без ограничения.

Учебните заведения са отворени, с предприети предпазни мерки съгласно Насоките на МОН и МЗ.

При дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа, извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи се ограничават присъствените занимания за конкретни дейности и възрастови групи според показателите за развитието на епидемичния процес.

Парковете и детските площадки са отворени при спазване на предпазните мерки.

Носенето на маски в градския транспорт е задължително. Капацитетът на обществения транспорт се определя от преобладаващите препоръки в сферата на здравеопазването (препоръчва се пътуване в ненатоварените часове, учестяване на графика на превозните средства в пиковите часове и др.).

Препоръчва се на възрастните хора над 65 годишна възраст и на хората с повишен риск за здравето да ограничат контактите си извън дома, особено за тези, които не са със завършена имунизация. Ще бъдат предоставяни допълнителни насоки според наличието на нови научните данни.

Посещенията в социалните заведения и болниците се допускат при спазване на засилени предпазни мерки.

 

Червена зона – 14-дневна заболеваемост от 200 до 500 на 100 000

 

Позволени са семейни събирания до 7 души от 2 домакинства или само членове на едно домакинство в зависимост от препоръките за района.

Събиранията от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) са разрешени при до 15 души от различни домакинства на закрито и до 25 на открито според препоръките за конкретния район.

Конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито не се провеждат.

Не се провеждат мачове и други спортни събития, с изключение на професионални спортове без публика. Мачове и спортни състезания на открито – без публика.

Фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове са отворени за индивидуално ползване.

Музеи, галерии и други културни институции са затворени, с изключения, които могат да се мотивират и контролират.

В кафенетата и ресторантите се допуска обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи от до 6 човека от едно домакинство на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете.

Нощните заведения, пиано баровете, дискотеките, игралните зали и казината са затворени.

Хотелите и къщите за гости са отворени, но се извършват услуги само за гости, като обектите, разположени на територията на местата за настаняване предоставят услуги при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове (с една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги. Въвежда се специален режим на работа за търговските обекти, различни от горепосочените.

Работа от вкъщи, ако е възможно, на до 50% от персонала. Присъствие на работа – при нужда или по график според естеството на работния процес и спазване на основните противоепидемични мерки.

Препоръчва се ограничаване на неналожителните пътувания в страната, особено за лица от рисковите групи (над 65 г. възраст и такива с хронични заболявания), които не са ваксинирани и не са преболедували. Препоръката не се отнася за наложителни пътувания, напр. работа, обучение, медицинско обслужване и други съществени причини.

Детските градини са отворени. Училищата работят по график, изработен от МОН, а ВУЗ – без провеждане на лекции и упражнения в присъствена среда (изкл. за присъствени упражнения на медицинските специалности и специалности в други ВУЗ, по решение на съответното ръководство).

Дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа, извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи не се провеждат. Допускат се индивидуални присъствени занимания и/или в електронна среда.

Парковете и детските площадки са отворени при спазване на предпазните мерки.

В градския транспорт маските са задължителни. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина.

Препоръчва се на възрастните хора над 65 годишна възраст и на хората с повишен риск за здравето да ограничат контактите си извън дома, особено за тези, които не са със завършена имунизация Ще бъдат предоставяни допълнителни насоки според наличието на нови научните данни.

Посещенията в социални домове и болници се преустановяват. Допускат се изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).

 

Тъмночервена зона, 14-дневна заболеваемост над 500 на 100 000

 

Домашните събирания се ограничават – без посетители.

 

Други събирания от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) не са позволени.

 

Не се провеждат културни събития на закрито.

 

Не се провеждат мачове и други спортни събития както на закрито, така и на открито.

 

Фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове са затворени.

 

Заведенията, игралните зали и казината са затворени. Разрешена е доставка на храна в домовете.

 

Хотелите и къщите за гости са отворени при специален режим на обслужване на гостите с изхранване тип „рум сървис.

 

В сферата на търговията и услугите работят само ключови бизнеси – аптеки, хранителни магазини, банки и платежни услуги.

 

Работят само служителите в ключовите сфери, чиято дейност не позволява дистанционна работа.

 

Препоръчва се ограничаване на неналожителните пътувания, особено за лица от рисковите групи (над 65 г. възраст и такива с хронични заболявания), които не са ваксинирани и не са преболедували. Препоръката не се отнася за наложителни пътувания, напр. работа, обучение, медицинско обслужване и други съществени причини.

 

Детските градини са затворени. Допуска се да работят при условие 100% от персонала да притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чийто семейства също притежават такива сертификати. Учебният процес в училища и ВУЗ е само в електронна среда (изкл. за медицинските специалности присъствени упражнения).

 

Учебни центрове, школи, занимални и др. провеждат занятия само в електронна среда.

 

Парковете и детските площадки са отворени при специален режим на посещение.

 

Маските в градския транспорт са задължителни. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина.

 

Препоръчва се на възрастните хора над 65 годишна възраст и на хората с повишен риск за здравето да ограничат контактите си извън дома, особено за тези, които не са със завършена имунизация. Ще бъдат предоставяни допълнителни насоки според наличието на нови научните данни.

 

Посещенията в социалните домове и болниците са преустановени. Допускат се изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).