Начало Местна власт Кога ще са новите избори за кмет на община Панагюрище?

Кога ще са новите избори за кмет на община Панагюрище?

СПОДЕЛИ
Вчера със свое решение ВАС потвърди, че изборите за кмет в община Панагюрище са недействителни, което според чл. 281,т.5 от Изборния кодекс, означава, че предстои провеждането на нови избори. На дневен ред идва въпросът – кога ще са те.
Предвид процедурата и предвидените от закона срокове, най-вероятно новата дата ще се разбере към края на март. По закон Общинската избирателна комисия в 7-дневен срок трябва да уведоми Централната избирателна комисия за настъпилите нови обстоятелства, а според чл. 282(1) на Изборния кодекс, в срок до 14 дни ЦИК трябва да предложи на президента на републиката да насрочи нови избори. От своя страна Президентът на републиката, също в 14-дневен срок от получаване на предложението, следва да насрочи нови избори за кмет. Ако допуснем, че процедурата стартира от днес, а ОИК, ЦИК и Президентът се възползват от максималните определени срокове, това означава, че към края на март би следвало вече да знаем кога ще гласуваме отново за кмет на общината, а новите избори е вероятно да са през юни.
Предстои Общинската избирателна комисия в Панагюрище да отмени решението, с което Желязко Гагов бе обявен за кмет на общината. До провеждането на нови избори Общинският съвет ще назначи временно изпълняващ кмет на Панагюрище.