Начало Здраве Кои са храните, богати на селен?

Кои са храните, богати на селен?

СПОДЕЛИ

Ако до този момент не сте се интересували от ползите на минерала селен, в настоящия материал ще ви разкажем не само за част от тях, но и кои са храните, чрез които естествено можете да си го набавяте.

Започваме с това, че той е силен антиоксидант, който е изключително полезен за щитовидната жлеза и често се препоръчва от лекарите като допълнителна добавка при третиране на хашимото например. Възрастните имат нужда от минимум 55 микрограма селен дневно, а в някои случаи дори повече, в зависимост от цялостното състояние на организма.

Едни от най-добрите източници на естествения минерал безспорно са месото и рибата, но също така можете да го откриете и в много растения. Днес ще ви разкажем за най-разпространените от тях за да можете при нужда да ги използвате.

Бразилски орех

Според изследване, нужно е да хапвате точно два бразилски ореха дневно, за да повишите нивата на селен в организма си до оптимални граници. Една ядка съдържа 75 микрограма от минерала, което е колкото средната нужда на възрастен дневно.

Шийтаке

В половин чаша от вкусните японските гъби шийтаке се съдържат 18 микрограма селен, което се равнява на малко над 30% от необходимата дневна доза.

Чиа

Една от най-разпространените т.нар. суперхрани е чиата. В 28 грама от нея има 15 микрограма от полезния минерал, което се равнява на почти 30% от необходимата дневна доза.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е чудесен източник на фибри и няколко вида витамин В, с който можете да замените глутена. 1 ч.ч. от него съдържа 19 микрограма селен.

Боб пинто

В 1 ч.ч. сготвен боб от този вид има 10 микрограма от полезния минерал.

Сусамово, ленено и слънчогледово семе

Тези три вида симена са изключително богати на омега 3 и омега 6 мастни киселини, също така в състава си включват множество протеини и фибри, които ги правят изключително полезни. Също така, както вероятно сте се досетили, съдържат немалко количество селен, а сега ще ви кажем и конкретно колко за всеки вид от семената.

В 1/4 ч.ч. слънчоглед – 19 микрограма
В 1/4 ч.ч. сусам – 12 микрограма
2 с.л. ленено семе – 4 микрограма