Начало Любопитно Колко ще ни струва софрата за Великден

Колко ще ни струва софрата за Великден

СПОДЕЛИ

Пълнено агнешко, козунаци и боядисани яйца са традиционните празнични ястия, които трябва да стоят на всяка трапеза за Великден. Колко обаче трябва да похарчим, за да спазим традициите тази година?

Изкупната цена в живо тегло на агнешкото месо тази година е между 5-6 лева по думите на председателя на Националното сдружение на мляко и месопроизводителите Танчо Колев.

По негови думи това означава, че в хипермаркетите и малките хранителни магазини цената за килограм агнешко месо не трябва да надхвърля 13 лева.

Част от родните потребители споделят и че няма да купуват агнешко, като ще го заместят с пилешко месо, защото е в пъти по-евтино.

Цените на козунаците също остават като миналогодишните .
 
Козунак от половин килограм за великденските празници ще се предлага между 2.50 и 3.50 лева, а козуначеното руло – между 4 и 5 лева.
 
 Ще се предлагат и по-евтини алтернативи на великденския хляб, чийто цени ще са около 2 лева за 400 грама. В тях обаче вместо яйца има яйчен меланж и е замесен с оцветители, подсладители и нискокачествено брашно.
 
Покачване на стойностите тази година преди Великден ще има при яйцата, като се прогнозира, че скокът ще е със средно 2 стотинки на бройка, което прави около 25 стотинки за 1 яйце.
 
Повечето българи купуват по 1 кора с яйца за великденските празници и средно у нас се купуват 45 милиона преди християнския празник.