Начало Здраве Колко стъпки на ден са ви необходими, за да постигнете отлична физическа...

Колко стъпки на ден са ви необходими, за да постигнете отлична физическа форма?

СПОДЕЛИ

Колко стъпки трябва да извърви човек на ден, за да бъде с нормално тегло и добро здраве? Експертите казват, че 10 000 стъпки са норма. Освен това се вземат предвид не само стъпките по време на разходка, но и у дома, и на работа, и по време на спортни тренировки.
Какви са ползите от този вид физическа активност?

10 000 крачки всеки ден са един вид аксиома за привържениците на здравословния начин на живот. Счита се за основна настройка във фитнес тракери, крачкомери и фитнес комплекси. Защо този брой стъпки се препоръчва за всеки ден?

10 000 стъпки на ден: здравословен навик или маркетингов трик

От историята

През 1965 г. Yamasa Clock & Instrument представи на пазара крачкомер Manpo-kei (10 000 стъпки на ден). Устройството моментално придоби популярност сред тези, които се притесняват за физическото си състояние, а магическото число „10 000“ се превърна в своеобразен компас за привържениците на здравословния начин на живот.

Контролиране на теглото си

Полезно е да изразходвате поне 2500 калории, за да поддържате оптимално тегло за натоварвания. за 7 дни, което съответства на приблизително 10-12 хиляди стъпки на ден.

Да се ​​отървете от ненужните килограми

Резултатите от научните експерименти показват, че хората с наднормено тегло, които имат дефицит на физическа активност, са успели да свалят излишни килограми едва когато започнат да ходят 10 000 крачки на ден.

Ако в момента вашата активност наброява 2000 – 3000 стъпки дневно, тогава можете да увеличавате тази цифра всеки ден и бързо да почувствате ясно намаляване на обхвата на талията, дори без значителна промяна в начина на живот.

Здрава сърдечно -съдова система

Хората, които ходят на по -малко от 5000 стъпки на ден, имат повишен риск от сърдечни заболявания, отколкото тези, които ходят повече.

Минимална вероятност от инсулт / инфаркт

Има пряка връзка между броя на стъпките, които преминаваме на ден, и метаболитния синдром (това е цял комплекс от патологии, той е рисков фактор за сърдечни и съдови заболявания, инсулт, инфаркт): ако добавите 2000 стъпки до нормалната дневна норма, вероятността от този синдром намалява с 29 % за шест години.

Побеждаване на депресията

Хората, които са ходили поне 12 500 крачки дневно, са имали 50 % намаление на симптомите на депресия в сравнение с тези, които са ходили по -малко от 5000 крачки дневно.

Намаляване на вероятността от смърт

Експертите са проследили връзката между броя на стъпките и намаляването на смъртността: при по -възрастните хора допълнителни 1000 стъпки дневно намаляват вероятността от смърт с 15 %.
Научно доказан факт И така, 10 000 стъпки всеки ден не са измислица или маркетингов трик, а научно доказан полезен навик, който влияе положително върху здравето и дава дълголетие.
Добрата новина е, че стъпките не се натрупват само при ходене. Те се обобщават за целия ден: по време на домашна работа, в офиса, при спортуване, грижа за близките – с всякакви физически натоварвания.