Начало Общество Колко излиза на родителите един кандидат-студент?

Колко излиза на родителите един кандидат-студент?

78
0
СПОДЕЛИ

186389-1

Кандидатстудентската кампания приключи преди повече от две седмици. В момента в университетите текат съответните класирания. Но със сигурност повечето родители се молят детето им да бъде прието от първия път, защото разходите по кандидатстването му са в пълно несъответствие с финансовите възможности на семейството. И не е срамно. Логично е. По-срамно е, че минималната заплата стои на 340 лв., например. И на никого в Парламента не се струва, че това е твърде малко за нормален начин на живот. А децата си искат своето. И на всеки един отговорен родител се иска да даде по-добър старт в живота на детето си и да го изучи, ако то самото желание това. 

Ако започнем с подготовката за кандидатстване – частни, уроци, курсове, теми, цените на частните уроци варират от 20 до 50 лв. на урок от час/час и половина. Средно по 30 лв. на седмица, за цялата кандидатстудентска кампания излиза към 1000 лева. По-евтино би излязло закупуването на теми и посещаването само на консултации, но това според проучванията се предпочита по-рядко от бъдещите студенти. Вариант са и курсовете към съответните университети, които варират в границите на 200 до 400 лева за 2-3 седмици.

Разходите по заплащането на различни такси също не са за пренебрегване. Таксите за изпитите са различни: 30 лв. за предварителен изпит в ПУ, по 20 лв. за редовен, например.

Ако не сте от града, където се намира университетът, трябва да заплатите на фирмата, която обработва документите във вашия град. Таксата е около 30 лв. Комплектът документи за съответният университет струва от 8 до 15 лв.

Разбира се, можете да спестите таксите за обработка на документи от фирмите във вашия град и да си подадете документите направо в Ректората на съответния университет, но пътните разходи, разходите за храна и загубата на време ще ви струват поне двойно. Разходът за кандидатстване в един ВУЗ излиза средно 100 лв, но ако живеете в същия град и/или кандидатствате само с един изпит.

Да не говорим, че има и други разходи…  Идва време за изпит. Имате път до там (най-скъпият вариант е 30 лв. в едната посока, зависи къде живеете, ако нямате собствен транспорт). Имате разходи за храна, разходи за нощувка, защото изпитът започва сутринта в 8.00, да речем, което означава, че трябва да сте в съответния град поне един ден по-рано. Разходи за храна, транспорт из града. Други разходи (винаги има такива).
60 лв. – път
25 лв. – стая в малък хотел
20 лв. – храна
10 лв. – други разходи

105 лв. – общо (за един изпит в един университет)

Следват разходи по записване в университета, където сте приет. Ако не сте приет на 1 класиране, трябва да отидете да потвърдите участие на 2-ро касиране и да депозирате дипломата си (поне 80 лв. разходи).

Записване:
Трабва да си платите семестриалната такса (средно 150 – 200 лв.)
Закупувате  си комплект документи (5-10 лв.)
Отново път: средно 40 лв.
Това прави само записването ви към 250 лв, но можете да спестите от пътя, ако сте приети в съответния град.

И така:
Подготовка за кандидатстване:  1000 лв.
Записване за изпити: 300 лв.
Явяване на изпити: 100 лв.
Записване в желаната специалност: 300 лв.

Равносметката: 1700 лв. за цялата кандидатстудентска кампания. Тук, разбира се, не включваме евентуалното явяване на предварителни изпити, което ще ни струва още към 100 лв. на университет, ако живеете на 60-70 км. от града, в който се намира университета, а ако сте по-далеч? Не включваме и възможното кандидатстване в повече от един университет, до който трябва да пътувате, да отидете на изпит на определена дата, да се запишете евентуално… После ще СА необходими пари за издържане, за квартира или общежитие, за пътуване, за такси и т.н.

Темата, разбира се е доста дълга. Вариантите са безброй. Разсъжденията, изложени тук са много общи. Друго е тъжното! Че все повече българи навеждат очи пред децата си, сякаш те са виновни, че парите им не стигат… Ами не сте виновни, господа. Виновни са всички онези горе, за които след около два месеца трябва да гласуваме! Защото за толкова години те не улесниха с нищо живота ни. И какво като сме в Европейския съюз? Да, вярно е. Програми колкото искаш. Само че по тях плащат в повечето случаи по 340 лв. За цели девет месеца… Сигурно много родители вдигат кръвно от мисълта: как ще издържам детето си?! А аз продължавам да се чудя откъде ще се намерят пари за изборите, които наближават!

И така. Сметката е ясна, само дето парите ги няма. А после ще се питаме защо децата ни не искат да остават в България?! Умните ни деца, на които тя може и трябва да разчита един ден!..