Начало Политика Проведоха се консултации за състава на ОИК за местните избори

Проведоха се консултации за състава на ОИК за местните избори

Политическите сили се споразумяха за състава на Общинската избирателна комисия.

СПОДЕЛИ
местни избори

Два месеца преди местните избори политическите сили се споразумяха за състава на Общинската избирателна комисия

На 16.08.2019 г. при кмета на Община Панагюрище се проведоха консултации за състава на Общинска избирателна комисия. В консултациите взеха участие упълномощените представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии.

В хода на консултациите бе постигнато споразумение между представителите на партия ГЕРБ, коалиция „БСП за България“, коалиция „Обединени патриоти“, партия „ДПС” и партия „Воля“ за местата по квотното разпределение, както и за ръководните места в ОИК Панагюрище.

Поради неявяването на представител на коалиция „Демократична България-обединение“, се проведе жребий за попълване на общия брой на членове на общинската избирателна комисия.

Изборите за общински съветници и кметове ще се състоят на 27 октомври 2019 г.

В случаите когато е постигнато съгласие, кметът на общината представя в Централната избирателна комисия писмено предложение за състав на общинската избирателна комисия, заедно с документите, представени от партиите и коалициите, както и протоколите от проведените консултации с представителите на партиите и коалициите.

Централната избирателна комисия осъществява дейностите и упражнява контрол по прилагането на Изборния кодекс и свързаните с него нормативни актове, издава методически указания за работата на избирателните комисии по прилагане на кодекса, назначава и освобождава членове на общинските избирателни комисии и др.

Източник