Начало Общество Край на грипната ваканция в Пазарджишка област

Край на грипната ваканция в Пазарджишка област

СПОДЕЛИ

От утре, 12 март, се прекратява втората грипна ваканция, обявена в края на миналата седмица като мярка срещу разпространение на грип, съобщи началникът на РУО- Пазарджик Валентина Кайтазова. Училищата са в готовност да посрещнат възпитаниците си, като са им дадени допълнителни указания да си набавят повече дезинфектанти и да направят старателна обработка на помещенията и повърхностите, които се докосват от учениците, да има топла вода и сапун.

„Не е необходимо децата да си носят дезинфектанти или спирт“, коментира Валентина Кайтазова по повод разпространяваните от директори на училища препоръки. „Но по преценка на родителите може да се вземат и допълнителни мерки. Важно е обаче всички да спазват стриктна лична хигиена“, допълни Кайтазова.

Наваксването на пропуснатия материал ще стане с преструктуриране на учебния материал. След 12 неучебни дни това може да стане и без удължаване на учебната година или съкращаване на ваканции.

Заболеваемостта в Пазарджишко е ниска, съобщи д-р Фани Петрова, директор на РЗИ. За миналата седмица с вирусни инфекции са регистрирани 112 на 10 000 души, за Пазарджик дори са били 77. Тази седмица те варират от 20 до 12 на ден.

Създалата се истерия около новия вирус е не само излишна, но може и да попречи на работата на здравните власти, допълва д-р Петрова. Тя съветва хората да спазват стриктна лична хигиена и да ограничават социалните си контакти, но да не се тревожат излишно.