Начало Здраве Красимир Симеонов: Създаването на Център за китайска медицина към Болницата в град...

Красимир Симеонов: Създаването на Център за китайска медицина към Болницата в град Панагюрище е моя стара мечта

СПОДЕЛИ

Българският бизнесмен и инвеститор Красимир Симеонов, с китайското име Съ Макъ, което е получил от преподавателката си в Софийския университет по китайски език, споделя за плановете си за сътрудничество между България и Китай в областта на здравеопазването и не само. Негова е идеята за създаването на Център по китайска медицина в град Панагюрище, който се намира в Централната част на страната, в партньорство с китайската провинция Дзянси – една провинция с напредничава индустрия и прекрасни природни забележителности.

Въпрос: Г-н Симеонов, Вие имате една изключително интересна и важна идея, която вече е в доста напреднал стадий – създаването на Център за китайска медицина към Болницата в град Панагюрище. Моля разкажете ни повече за тази инициатива?

К.Симеонов:

По време на разговорите ни в китайското посолство стана дума за едно от най-характерните места на древната китайска медицина – провинция Дзянси. Там има Университетска болница и Университет по традиционна китайска медицина. Лично с директора на болницата Уни Хоспитал в Панагюрище успяхме да установим контакти с партньори от провинция Дзянси.

Болницата ни в Панагюрище Уни Хоспитал е достатъчно съвременна и добре оборудвана, разположена на подходящо място и предоставя много добри условия за работа на специалисти по традиционна китайска медицина у нас – билколечение, билкотепария, и разбира се, традиционна китайска медицина. Девизът на нашата болница е „Инвестициите в здравето – инвестиции в здраво бъдеще”!

Разговорите ни с китайските партньори от Дзянси продължиха известно време, уточнявахме подробности под формата на много сериозна размяна на документи на високо равнище – и от китайска и от българска страна. В тези преговори участваха нашите партньори и приятели от Дзянси, както и представители на отделите за международно сътрудничество от тяхното Министерство на здравеопазването и други държавни структури, свързани с китайската медицина.

В резултат на всички тези разговори и размяна на документи, съвсем наскоро, в началото на м.ноември, проведохме една важна онлайн  /zoom/ среща, в която участваха около 20 представители от българска и от китайска страна. По време на срещата успяхме да обсъдим голяма част от подробностите за бъдещото сътрудничество, разменихме дори и документи по този проект и сега вече обсъждаме изготвянето на Споразумение, което ще бъде подписано между здравните заведения от двете страни. И отново искам да подчертая, че преговорите вече са на много високо държавно равнище и от двете страни. В момента планираме, китайска делегация да посети Панагюрище, да се срещне с кмета, с ръководството на нашата болница и на други местни институции, като идеята е да се установят по-трайни договорни отношения. Но разбира се, това ще се случи, когато се „поразхлабят” противоепидемичните мерки, виждаме, че вече започва политика на „свикване да живеем с COVID”, тоест да спазваме политика на известни рестрикции. Така че, нещата са доста напреднали и очакваме конкретни практически действия и от двете страни.

Имаме също така идеята да проведем и разговори с големи и известни китайски производители на билки, свързани с китайската фитомедицина. Но това оставяме за следващата година. И в това отношение също така имаме подкрепата на Посолството на КНР в София и тяхното съдействие.

Източник: bulgarian.cri.cn