Начало Култура Кукери от Оборище и Елшица представят общината на фестивала „Кукове“ в Раковски

Кукери от Оборище и Елшица представят общината на фестивала „Кукове“ в Раковски

СПОДЕЛИ

Кукерска група „Рогач“ при читалището в село Оборище,  кукерска група от с.Елшица и самодейците от фолклорен ансамбъл  „Звездица ясногрейница към местното читалище ще са сред участниците в поредното, 18-то издание на Международния фестивал на кукерските и маскарадните игри „Кукове“.

Фестът стартира на 9 февруари в Раковски. Празникът започва от 18 часа в читалище „Св. св. Кирил и Методий“ , където ще се състои концерт на СОУ „Любен Каравелов“ от Пловдив и на самодейни състави от Раковски и околността. На 10 февруари от 11 часа на площад „Европа“ в града ще се проведе състезателно дефиле, което ще завърши с парад. Специално жури ще оценява маските. За победителите е осигурен награден фонд.

Публиката и участниците ще се веселят с оркестър „Млади тракийци“ с ръководител Божидар Стрехин.

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ в Раковски е вторият по големина, след този в Перник. Той се организира всяка година преди Великденските заговезни и е едно от най-пъстрите събития в община Раковски. Обичаят е свързан с „Хамкането на халвата“.

Фестивалът в Раковски се заражда спонтанно от местна група младежи, които участват в танцовия състав на местното читалище. 2002 г. фестивалът става национален, а на следващата е с многобройно международно участие. В Раковски за празника гостуват и кукерски групи от Румъния, Сърбия, Македония, Ирландия Гърция. Тази година също се очаква голямо международно участие