Начало Здраве Лабораторията по микробиология на „Уни Хоспитал“ одобрена като рефернтна за доказване на...

Лабораторията по микробиология на „Уни Хоспитал“ одобрена като рефернтна за доказване на COVID-19

СПОДЕЛИ

Със Заповед на министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев от 12 юни т.г. Лабораторията по микробиология на МБАЛ „Уни Хоспитал“ бе одобрена като рефернтна за провеждане на високоспециализирано медико-диагностично изследване „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“.

Заради усложняващата се епидемиологична обстановка в региона, ръководствата на „Асарел Панагюрище Здраве“ АД и МБАЛ „Уни Хоспитал“ взеха решение да поемат 50% за своя сметка от разходите за PCR тестовете, с което показват своята социална ангажираност към жителите на община Панагюрище. Цената на желаещите да се изследват ще е 60 лева, вместо 120 лева. От близо месец лечебното заведение извършва собствена диагностика на COVID-19 за доказване наличието на вируса чрез PCR метод.

В процес е сключването на договор с Регионалната здравноосигурителна каса и приемане на пациенти с направление за „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ . За целта Лабораторията ще приема талони за „Направления за медико-диагностични дейности (бл. МЗ-НЗОК №4а)“
Пробите се изследват в Лабораторията по микробиология, която е единствената в област Пазарджик референтна лаборатория за наличието на коронавирус. Диагностиката се извършва с апарата Rotor-Gene Q, което позволява изследването на голям брой проби едновременно.

Проби се взимат всеки ден от 11:00 до 13:00 часа, от понеделник до петък. Изследването ще може да бъде заплащано на Регистратурата на Спешно отделение. Телефон за записване на час 0357/88 581.

Тестът с PCR метод е определян като златен стандарт за откриване на COVID-19, като лекарите съветват пробите да се взимат 3-4 дни след появата на грипоподобна симптоматика, контактни на доказани с коронавируса лица.
На лежащо болните с пневмония, по показания и с назначение от лекуващия лекар, продължават да се извършват безплатни изследвания.