Начало Общество Лайънс клуб събра 2860 лева на благотворителна вечеря на тъмно

Лайънс клуб събра 2860 лева на благотворителна вечеря на тъмно

СПОДЕЛИ
Със средствата от благотворителната инициатива ще бъдат закупени специални MP3 плеъри , с които незрящите ще могат да четат записани на дискове книги у дома

Най-лесният начин да разбереш някой, който  е различен от теб, е да се опиташ да влезеш "в обувките му". Да се поставиш на негово място. Именно по този начин гостите на нетрадиционната благотворителна вечеря на тъмно, организирана от панагюрския Лайънс клуб тази сряда, за половин час се опитаха да се поставят на мястото на хората със зрителни проблеми. Нестандартното мероприятие е второ по рода си в България.

Първата вечеря на тъмно е организирана през месец юни 2012 година в ресторант „Хистори“- Пловдив. Тя е проведена като социален експеримент, осъществен в рамките на проект, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Целта на проявата е представители на местната власт и социалните партньори да се докоснат и потопят в света на хората със зрителни затруднения, осъзнавайки значението на живот в условия на пълна тъмнина. Именно с това усещане се сблъскаха и гостите на Лайънс-Панагюрище, които имаха шанса да споделят едно нетипично изживяване.

 
Вечерта започна с приветствие от президента на клуба д-р Любомир Спасов. А преди самата вечеря бяха чартирани трима нови членове – Илия Анчев, Веселин Дундаров и Елена Андерсон – съпруга на продуцента на Ансамбъл „Българе“ Ян Андерсон, който заедно с Христо Димитров – продуцент, режисьор и хореограф Ансамбъл“Българе“ бе сред почетните гости на събитието. Чартър президентът на панагюрския клуб и вице дистрикт управител Марин Филин връчи на новите членове отличителните знаци на Лайънс клуба. Благотворителната инициатива бе уважена от Захар Мароглу и Петър Маламов – паст Дистрикт управители, Станислав Сираков –   вице Дистрикт управител, Цвети Шопова – зонален председател, кметът на общината Никола Белишки, двамата му заместници Галина Матанова и Георги Павлов, председателя на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева, председателят на съюза ва слепите Васил Долапчиев, ръководителят на Национален център за рехабилитация на слепите СТефан Данчев, председателят на сдружението на слепите Панагюрище   Мария Муховска, директорът на ДЦВУ "Св.Св. Козма и Дамян" Савка Гешанова, представители на Сдружението на предприемачите и Ротари клуб.
Почетен знак на ЛК Панагюрище за оказвана методична и системна помощ и за оказвано съдействие получиха Хр. Димитров; В.Долапчиев, Ст. Данчев, К. Костадинов – президент на Ротари клуб Панагюрище; Ст. Мачеев – Изп. Директор на “Бунай”АД; ЛЕО клуб Панагюрище;К.Симеонова – ЛЕО клуб адвайзер; Лидия Воденичарова – изба “Румелия”. Ян Андерсон получи почетен плакет на Вице дистрикт управителя М.Филин.

Водещ на вечерта бе Сашо Господинов – секретар на Лайънс клуб, който бе подготвил изчерпателна и интересна информация за историята на вечерята на тъмно. Преди осветлението да бъде загасено, присъстващите се насладиха на изпълненията на от Светозара Крайчева и Иванина Узунова, както и на танците на мажоретния състав с ръководител Мария Бензарова.

След това настъпи мрак. За около половин час гостите имаха възможността да си представят  какво е да живееш в пълна тъмнина, както го правят хората без зрение. И не храната бе основният акцент а именно опитът  да се поставиш на мястото на незрящия.

В рамките на вечерта всеки от присъстващите имаше възможност да направи своето дарение, като равносметката на финала бе 2860 лв. Със събраните средства ще бъдат закупени специални MP3  плеъри, с които хората със зрителни увреждания ще могат да четат записани на дискове книги у дома си. Припомняме, че през миналата година Лайънс клуб стартира проект  за обучение на незрящи за работа с компютър. Като първа  стъпка от реализацията му  клубът организира и финансира обучение на младежи от Лео     клуб в Националния Център за рехабилитация на слепи Пловдив. Следващата стъпка бе закупуването на специализиран софтуер, който бе инсталиран на шестте компютъра в Градската библиотека. Така библиотеката ни стана третата в България, която разполага с подобна специализирана техника в помощ на хората със зрителни проблеми.

Благотворителната вечер продължи с музика и приятни разговори, а след вчерята на тъмно, остава надеждата, че присъствалите на нея са си тръгнали към къщи, осъзнали, че отделен свят на хората без зрение не съществува, че те живеят във вашия, в нашия свят, независимо от това, че го възприемат по друг начин. И единственото, което можем да направим за тях е просто да им подадем ръка.