Начало Здраве Лайънс клуб“ с безплатни прегледи за гръбначни изкривявания на ученици

Лайънс клуб“ с безплатни прегледи за гръбначни изкривявания на ученици

СПОДЕЛИ

Инициативата обхвана над 170 деца от Стрелча и Панагюрище 

Над 170 деца от втори клас от училищата на територията на Община Панагюрище и Община Стрелча бяха безплатно прегледани за гръбначни изкривявания.
Инициативата на местния „Лайънс клуб“ се проведе от 27 март до 17 април 2018г. Профилактичните прегледи се правят за трета поредна година и обхващат всички ученици от 2 клас.
Прегледите бяха извършени от екип специалисти включващ ортопед д-р Николай Николов, д-р Любомир Димитров и д-р Диана Авелова, членове на Лайънс клуба. На родителите на всеки ученик преминал прегледа се издава бланка със заключение от прегледа и препоръки.
По първоначално направен анализ на резултатите е видно, че една трета от прегледаните деца се нуждаят от наблюдение, а осем деца са с напреднал тип сколиоза и са насочени за активно лечение.
Общо бяха прегледани 170 деца от около 200 ученици във втори клас. На останалите деца отсъствали по време на прегледите е предоставена възможност да бъдат прегледани в кабинетите на д-р Николай Николов в удобно за родителите време. До момента инициативата е обхванала над 1000 ученика в начален етап.
Гръбначните изкривявания при децата най-често се появяват вследствие на мускулен дисбаланс – намалена сила и еластичност на определна мускулна група спрямо друга. Много е важно ранното диагностициране на проблема, тъй като тогава процесът е обратим и е възможно напълно възвръщане на правилната стойка и добрия мускулен баланс между мускулите на тялото. Ако не се обърне внимание, процесът може да се задълбочи и да се засегнат формата и структурата на самите прешлени, вследствие на което, гръбначното изкривяване се превръща в структурно.Причините за появата на изкривяванията са различни: неправилна стойка; слаба мускулатура на тялото, поява на мускулен дисбаланс между гръбна и коремна мускулатура; неправилно натоварване при спортни занимания; костни и нервно-мускулни заболявания; тежки ученически раници.
Членовете на „Лайънс клуб“ Панагюрище са си поставили за цел да разработят дългосрочна скринингова програма за профиклактика и проследяване на гръбначните изкривявания при децата в двете общини, както и препоръки към родителите и заинтересуваните държавни и обществени организации за превенция на тези тип заболявания.