Начало Култура Лауреатът Панко Анчев: Да си критик е призвание (С ВИДЕО)

Лауреатът Панко Анчев: Да си критик е призвание (С ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Връчиха наградата за литературна критика „Нешо Бончев“

IMG_3089

Тържествената церемония се състоя на 31 март в Исторически музей – Панагюрище и беше част от честването на патронния празник на СОУ „Нешо Бончев”.

На тазгодишното заседание, провело се на 23 март журито в състав доц. д-р. Венцислав Велев – началник отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата, Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище, проф. Симеон Янев – литературен критик, Катя Зографова – носител на наградата „Нешо Бончев“ за 2015 година и Иван Станчев – председател на фондация „Съкровищата на Панагерик“ единодушно определиха критика Панко Анчев за носител на наградата.

Почетен плакет и грамота му бяха връчени от кмета на Панагюрище Никола Белишки.

Панко Анчев сподели с присъстващите, че за него, да си критик е призвание. С тъга в гласа той сподели, че в днешно време критиката е сведена до рекламна дейност, а смъртта на критика, означава смърт за литературата.

Преди връчването на наградата, в информационния център към залата трезор в музея беше открита ученическа конференция „Изкуството да имаш последователи-лидерите на мнение и грамотността“. Участници бяха учениците от 11 б клас и техният ръководител Милка Пискова.

IMG_3100 IMG_3076

Единадесетокласниците бяха направили пилотно изследване с помощта на анкета и така бяха успели да разберат кои са лидерите на обществено мнение в Община Панагюрище. А те са проф.д-р Лъчезар Цоцорков, Никола Белишки-кмет на община Панагюрище, Галина Матанова-зам.кмет „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище, Веселина Зумпалова-Ралчева, Веска Барова, Стоян Василев-предприемач, Веселина Велчева-журналист, Павлина Вайсилова-журналист и учителите, които формират мнението на учениците.

IMG_3081  IMG_3086

Ивелина Паланкалиева, Симона Кръстева, Ралица Тенекеджиева, Цветелина Цветанкова, Никола Кацарев, Елена Найденова и Никола Кроснаров презентираха различни теми, свързани с пътищата към успеха.

„Благодаря на всичките си ученици, че заедно успяваме да направим настоящето такова, каквото ни харесва-провокиращо, вдъхновяващо, с идея за бъдещето“, изрази радостта и гордостта си Милка Пискова.

Своята благодарност към учениците и съвети за успешен старт в живота споделиха и избраните лидери.

В края церемонията миналогодишните носители на наградата връчиха грамотите от поетичния конкурс „Младите дарования на СОУ „Нешо Бончев“.

IMG_3160