Начало Общество Лекари от „Уни Хоспитал“ се включиха в планински ултрамаратон, подкрепящ донорството и...

Лекари от „Уни Хоспитал“ се включиха в планински ултрамаратон, подкрепящ донорството и трансплантацията

СПОДЕЛИ

Д-р Ангел Проданов, анестезиолог и прокурист на МБАЛ „Уни Хоспитал“и д-р Дончо Ташков – лекар в Отдселението по анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорство получиха покана да се вкючат в планинския ултрамаратон „Витоша 100“, който се проведе вчера и е в подкрепа на донорството и трансплантацията.

Поводът е първата успешно реализирана донорска ситуация в „Уни Хоспитал“.

Близо 40 души – трансплантирани хора, лекари, координатори по донорство, представители на пациентски организации и на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) изразиха своята солидарност и подкрепа към българските граждани, чакащи за трансплантация.

Първата успешна донорска ситуация в МБАЛ „Уни Хоспитал“ бе на 30 май, за което ръководството изказа огромните си и най-искрени благодарности и съболезнования на семейството на починалия мъж.
Към днешна дата 1041 българи очакват трансплантация на орган (926 – бъбрек, 41 – черен дроб, 44 – сърце, 20 – бял дроб, 9 – панкреас и 1 – тънко черво). През тази година шанс за нов живот, благодарение на органна трансплантация, са получили 22 български граждани (16 от трупен донор и 6 от жив донор). Възможност за пълноценен живот благодарение на тъканно-клетъчна трансплантация са получили 337 българи.
Чрез органно донорство един донор може да спаси до 8 човека и да даде шанса да бъдат спасени и подобрени до 100 човешки живота чрез даряване на тъкани, обясняват представители на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.