Начало Здраве Лекари от „Уни Хоспитал“ участваха в Юбилейна научна среща на БДББ

Лекари от „Уни Хоспитал“ участваха в Юбилейна научна среща на БДББ

СПОДЕЛИ
(БДББ)

Лекари от „Уни Хоспитал“ участваха в Юбилейна научна среща на Българското дружество по белодробни болести (БДББ)

Д-р Красимира Чачова-Ранчева, управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“, д-р Славка Кацарова, пулмолог и д-р Валери Божинов, гръден хирург участваха в Юбилейна научна среща на Българското дружество по белодробни болести (БДББ).

Поводът за научния форум е 110 години от създаването на Дружеството и се проведе в Старосел в присъствието на стотици специалисти от цялата страна.

Научната част на срещата беше на високо ниво, подчерта д-р Чачова в качеството си на пулмолог. Лектори, споделили опита си бяха проф. д-р Питър Калвърли – президент на Британското торакално общество, проф. д-р Сами Суиза – директор на Центъра по клинична епидемиология в института Lady Davis към Jewish General Hospital в Монреал и член на Кралското общество на Канада, проф. д-р Йоана Хоростовска от Института по туберкулоза и белодробни болести във Варшава.


Свои научни доклади представиха председателят на БДББ доц. Владимир Ходжев, чл.-кор. проф. Стефан Костянев, проф. Благой Маринов, проф. Явор Иванов, доц. Диана Петрова и други.

Сред акцентите в юбилейната сесия бяха дискусии за бъдещето в лечението на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астма и белодробен карцином, както и историческият преглед на имена и събития, изиграли ключова роля за дружеството на българските пулмолози през 110-годишния период на съществуване на организацията.