Начало Здраве Лекарският съюз даде НЗОК на Прокуратурата, ДАНС и АДФИ

Лекарският съюз даде НЗОК на Прокуратурата, ДАНС и АДФИ

СПОДЕЛИ

Български лекарски съюз сезира Прокуратурата, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК по прилагане на Закона за бюджета на НЗОК и Закона за здравното осигуряване.

Подробности за сигнала не се съобщават с мотива, че е противозаконно да се изнася информация преди да е приключила прокурорската проверка.

Пред zdrave.net председателят на БЛС заяви, че юристите на съсловната организация са се запознали с фактологията от последните месеци и стенограмите на заседанията на Надзорния съвет на НЗОК и са открили „достатъчно основания за незаконосъобразни действия от страна на управителя на НЗОК, включително и опити за подвеждане на членовете на Надзорния съвет“.

По-рано днес от съюза опровергаха изнесената от здравното министерство информация за издаването на безплатни рецепти за лечение на COVID-19 от личните лекари и призоваха пациентите да не се струпват пред кабинетите им.

Първи „искри“ между ръководството на Касата и БЛС се появиха при масираната проверка на болниците, които лекуват пациенти с коронавирус и изнесените впоследствие данни за фалшиви клинични пътеки. Макар конфликтът временно да беше потушен, спорове предизвика и методиката за заплащане на медиците от първа линия, която въведе служебният екип на Стойчо Кацаров. От Лекарския съюз обвиниха Касата в административен тормоз.

По-късно лекарски колегии от страната се обявиха против 85% финансиране на лечебните заведения в условия на пандемия и поискаха оставката на проф. Петков Салчев, управителя на НЗОК.
 
Напрежение нагнети и разпределянето на неусвоените до 30 септември средства за здравноосигурителни плащания, които според параграф 1, ал. 2 от Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. могат да се използват при условия и по ред, определени съвместно от НС на НЗОК и УС на БЛС, БЗС.
 
От БЛС посочиха, че въпреки ясното законово изискване, според стенограмата от заседанието на НС на НЗОК на 7 октомври, проф. Салчев е заявил следното:
 
„До края на годината Надзорният съвет взима решения за преразпределение на средствата за какво ще стане, както си е по закон. Има две възможности, както винаги се е правило. Предлагаме на лечебните заведения да вземат авансово за януари, тъй като ние януари е декемврийското ни отчитане, за да могат да се покрият разходите през зимата. Другият вариант е – средствата се преразпределят по другите здравноосигурителни плащания, както си е по реда на закона. В медико-диагностичните дейности имаме очакван недостиг, при лекарите по дентална медицина също. Тъй че, ако останат средства, те ще бъдат разпределени с решение на Надзора“.
 
Според БЛС казаното от проф. Салчев е в нарушение на Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. и повдига въпроса еднолично ли Надзора на НЗОК ще преразпределя средствата, игнорирайки договорните партньори БЛС и БЗС.
 
От съюза определиха това като опит за незаконно използване на средствата на здравноосигурените лица.