Начало Общество Личност на 2016-а: С хора като Дима Попова България има бъдеще

Личност на 2016-а: С хора като Дима Попова България има бъдеще

СПОДЕЛИ

dima1

Както вече писахме, „Пазарджишка Марица” номинира пет личности, които през последните 12 месеца станаха значима част от историята на областта със своята обществена работа или лични човешки постъпки. Сред тях са и нашите съграждани Дима Попова и проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Дима е номинирана заради множество благотворителни каузи, които организира и за последната инициатива в помощ на онкоболната Гери, за която бе нужна огромна сума.

Вестник „Пазарджишка Марица” ще представи историята на всеки от номинираните. Вижте историята на Дима.

Панагюрци, които познават добре съгражданката си Дима Попова, с две ръце биха гласували за нейната номинация за конкурса „Личност на годината“. През последните няколко години името  се свързва с почти всяка голяма благотворителна кауза, а каквото захване, Дима го докарва до успешен край. За нея всичко започва с голямата трагедия в Мизия. Тогава организира мащабна кампания за набиране на дарения, няколко пъти пътува до пострадалото градче с доброволците, среща се с изпадналите в беда хора, чува лично от тях кои са най-тежките им проблеми и потребности.

Този стереотип на работа е запазила и досега. Следват кампаниите „Бъди човек“ вече три години поред за Коледа и за Великден, акции за набиране на средства за болния от левкемия Мустафа, изоставен от семейството си в болницата, после – за онкоболната Гери, която вече е в немска клиника и очаква животоспасяващата операция. Междувременно вървят и по-лесноизпълними каузи, като осигуряването на подаръци за малките пациенти на Онкоболницата в Пловдив. Последната мисия – за Хитрино, се оказва толкова успешна, че дори остават дарения. Те ще бъдат закарани утре в социален дом в Пловдив, а по-малките дрешки ще бъдат дадени в БЧК. С транспорта се заема съпругът на Дима – Димитър. В негово лице тя винаги е имала стопроцентов съмишленик. Казва, че неслучайно двамата имат пълно съвпадение на имената – Димитър и Димитрийка Иванови Попови.

Във всички тези кампании се включват с ентусиазъм страшно много хора, така че благодарностите са за всички тях, подчертава Дима. Аз съм само двигателят. Ето, сега сме се концентрирали върху коледната акция „Бъди човек“ и се наложи да я удължим до 30 декември, защото наша рок група – „Модика“, поиска да се включи. Момчетата от бандата ще изнесат концерт на 26 декември и ще сложат кутия за дарения. Опитвам се да ги накарам да преживеят колкото може повече от емоцията да даряваш, затова съм ги помолила те сами да напазаруват храна със събраните на концерта пари. Един от тях се разплака… Така тези млади хора ще разберат истинския смисъл на благотворителността.

На въпроса дали някога не  е писвало от толкова кампании, в които телефонът  не млъква от сутрин до вечер, дали не  се е искало да зареже всичко и да се посвети на сина си, панагюрката казва, че се е чувствала изтощена по време на акцията за Мизия. Тогава имало страшно много дарения за сортиране, опаковане и подготвяне за изпращане. Буквално от тъмно до тъмно не можела да се прибере. Синът  обаче нито веднъж не направил забележка. Точно тогава Иван влязъл уверено в ролята си на съмишленик – ходел с майка си в офиса, носел свои играчки, събирал още от приятелчета, помагал с всичко възможно. Най-важно за мен беше да го науча да не бъде егоист и се радвам, че успях, казва Попова. Миналата учебна година момчето дотолкова се отдало на каузата „Бъди човек“, че успяло да организира целия си клас в СОУ „Нешо Бончев“, като децата сами успели да проведат почти цялата кампания.

Дима е благодарна и на работодателите си, които са добри хора и никога не са я ограничавали да превръща офиса на фирмата им в склад или дори базар за благотворителни разпродажби.

Гласувайте за Дима Попова в АНКЕТАТА на сайта ни pazardjik.marica.bg