Начало Култура Литературоведката и писателка Катя Зографова ще е гост на библиотеката в Шумен

Литературоведката и писателка Катя Зографова ще е гост на библиотеката в Шумен

СПОДЕЛИ

Днес, 18 юни, от 18.00 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”в Шумен ще се състои среща разговор с Катя Зографова, литературна историчка, литературоведка и писателка. Д-р Надежда Цочева, преподавател в ПМГ „Нанчо Попович” и ШУ „Еп. Константин Преславски”, ще представи най-новите книги на авторката „Знаменити, забравени, забранени“ и „Словозографии”.

Катя Зографова е родена в Панагюрище. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1989 г. печели конкурс и започва работа в Националния литературен музей в София. Години наред е директор на къща музей „Никола Вапцаров“, а от 2010 до 2016 г. е директор на Националния литературен музей.

Има над 600 публикации в печатните медии. Консултант е на документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, кафе-сладкарница „Цар Освободител“.

Главен фокус на изследванията ѝ е периодът на 20-те-40-те години на ХХ век. Автор е на редица издания, сред които „Многоликата българка“, „Жените в Априлското въстание“, „Никола Вапцаров: преоткриване“, „Играещата със стихиите Елисавета Багряна“, „Неканоничният Вазов“, „Знаменити, забравени, забранени“ и др.

Книгата ѝ за Чавдар Мутафов е отличена с международната награда на Панаира на книгата в Ниш, а „Многоликата българка“ – с националната награда „Блага Димитрова“. През 2015 г. е удостоена с националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ и със златна монета „Писменост“ на Съвета на европейската научна и културна общност.

Нейни текстове са превеждани на френски, италиански, английски, полски, гръцки и руски.