Начало Култура „Лицето на злото“ – Баташкото клане на корицата на Military History

„Лицето на злото“ – Баташкото клане на корицата на Military History

СПОДЕЛИ

Image_5976573_302

Баташкото клане е на корицата на януарския брой на сп. Military History със заглавие  „Лицето на злото“. На Баташкото клане са отделени 7 страници.

Материалът, който подробно проследява събитията от 1876 г. в България с акцент върху ролята на американския журналист Джанюариус Макгахан, е Ричард Селсър, преподавател по история в Weatherford College и автор на 10 книги.

„Модерната ера на геноцида започва в забравен край на Османската империя – не в Армения през 1915 г., както много хора смятат, а в малко българско селище през 1876 г. Това събитие – клането на жителите на Батак – е част от Априлското въстание срещу османското управление в България. Днес то е само бележка под линия в историята. Отоманските турци били мюсюлмани, а техните български поданици – източноправославни християни. Така това, което започнало като война за независимост, прераснало в свещена война. По време на въстанието, докато западният свят изразява гняв и остро осъжда случилото се, силите на султан Абдулазис избиват над 15 хил. българи…“, пише той.

Според автора въпреки че „Батак притежава всички елементи на история от първите страници – политическо потисничество, религиозно преследване, престъпления срещу човечеството и т. н. – Баташкото клане остава нечуто по три причини“.

Първата е Желязната завеса, която спира притока на информация. Втората е объркването в датирането – заради новия и стария стил. Трето, основните имена са на два езика – български и турски.

Image_5976574_302

Той разказва подробно за Априлското въстание, събитията в Батак. Специално внимание е отделено на ролята на американския журналист и правозащитник Макгахан – как той научава за клането, отива на място и разказва за него в „Дейли нюз“.

„Според оценката на Макгахан от 9000-те жители на Батак само 1200 са оцелели. Публикуван на 7 август в „Дейли нюз“, неговият репортаж дава първите данни, които излизат от България“, пише Селсър. Историкът припомня и горчиво-хапливия коментар на Макгахан: „Мога да кажа спокойно, че направих за смазването на Турската империя повече от всички други…освен от самите турци“.

Според автора на материала американският журналист, който днес е слабо познат в родината си, продължава да се радва на голяма почит в България.

www.24chasa.bg