Начало Общество Ловните сдружения от Пазарджишка област с открито писмо до министър Танева

Ловните сдружения от Пазарджишка област с открито писмо до министър Танева

СПОДЕЛИ

Открито писмо до министъра на земеделието и храните Десислава Танева изпратиха Ловните сдружения от Пазарджик, Велинград, Панагюрище, Септември и Пещера. В него те предлагат на МЗХГ да въведат финансовите стимули за отстреляни или намерени диви свине и хищници на територията на цялата страна, както и да включат изрично към хищниците и скитащите кучета. Публикуваме целия текст.

ДО

МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА

ГРАД СОФИЯ

 

ОТКРИТО ПИСМО

От Ловно-рибарските сдружения в област Пазарджик

 

Уважаема г-жо Министър,

С радост научихме за мерките, които министерството на земеделието , храните и горите предприема за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете.

Тези мерки са изключително важни,  належащи и даже са силно закъснели.

За съжаление прочитайки заповедта с изненада установихме , че една от най-съществените мерки, за превантивен отстрел на диви прасета и хищници, а именно финансовото стимулиране  за отстреляна или намерена дива свиня и 10 лева за отстрелян хищник ,

се разпростира само върху територията на държавните предприятия от Северна България.

Уважаема г-жо Министър, половинчатите мерки винаги дават лоши резултати. Отстрела на диви свине и хищници е превантивна мярка, целяща разреждане на популацията , с цел ограничаване на разпространението на болестта  , както и ефективен метод за ранно откриване на огнища на АЧС. Разпростирането на мярката само за Северна България ще доведе до спестяването на незначителни за бюджета суми в размер от не повече от 100 000 лева, а ще демотивира ловците от южните краища на страната да съдействат за изпълнение на мерките и няма да дадат необходимия ефект. Не са невъзможни и случаи на отстреляни в Южна България прасета и хищници, които да бъдат занесени в Северна България , с цел получаване на финансов стимул.

Ловно- рибарските сдружения   от област Пазарджик, препоръчваме на МЗХГ да въведат финансовите стимули за отстреляни или намерени диви свине и хищници на територията на цялата страна, както и да включат изрично към хищниците и скитащите кучета. Така ще се увеличи възможността за неразпространение на болестта в южната част от страната. Дори и тези мерки да се въведат в Южна България след откриването  на огнища на зараза и там, то вече ще бъде напълно без смислено и ще е пропуснат шанса за ограничение на разпространението на АЧС на територията на цялата страна.

12.07.2019

С УВАЖЕНИЕ:

ЕВГЕНИ АБАДЖИЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЛРД СОКОЛ 1893 – ПАЗАРДЖИК

ВЕНКО БОЗЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЛРД – ВЕЛИНГРАД

СТОЯН СЕРЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЛРД – СЕПТЕМВРИ

ИВАН ДЖИНЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЛРД – ПЕЩЕРА

ГЕРМАН КЪРПАРОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЛРД – ПАНАГЮРИЩЕ