Начало Общество Ловци задържаха и предадоха бракониери на полицията

Ловци задържаха и предадоха бракониери на полицията

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Ловци успяха да задържат бракониери и ги предадат на полицията. Това става преди два дни край средногорското село Поибрене.

От няколко нощи ловците в района на Панагюрище са на крак. Заради зачестилите набези на бракониери, те решили сами да се справят с проблема. Всяка вечер обикалят гористите местности. В акцията им участват служители на горското стопанство и на районното полицейско управление.

Преди две нощи край село Поибрене ловците засекли подозрителен джип да обикаля без пуснати фарове в района, където често изскачали сърни и диви прасета. Подали сигнал на горските и след близо час преследване в тъмното, заловили бракониерите.

„Открихме ловна карабина с прицел. Беше намерена чанта с найлонови пликове, сатър за разфасоване, фенери и два прицела”, обясни председателят на ловната дружина в с. Поибрене Георги Навущанов.

Мъжете се оказали двама братя – бизнесмени от София. След като били  арестувани, полицията ги отвела в Районното в Панагюрище, където им съставила акт и ги освободила.

„Те обясниха, че се прибират от изнесения си бизнес, който имат, извън столицата, в която живеят”, добави Георги Пандуров – служител в ДГС- Панагюрище.

За месец това е четвъртото бракониерско посегателство в района, който е богат на дивеч. Най-обезпокоителното е, че набезите се извършват в период на популация, когато ловът е абсолютно забранен.

Петимата горски служители, които трябва да пазят района от Пазарджик до София, често се превръщат в жертва на самите бракониери. Освен заплахи за живота си, съвсем наскоро на служител бил опожарен и личният автомобил.

„Аз съм един от хората, които съм получил заплаха по телефона. Имаше разследване. Година и половина ходихме по съдилища, но не съм само аз. Имам още доста колеги”, разкри Пандуров.

По отношение на бракониерството сега съществуващата нормативна уредба дава възможност нарушителите да се разминават само с глоба до 300 лева. Затова от Националното ловно-рибарско сдружение поискаха промени.

„Приетият в момента и функциониращ праг от пет минимални работни заплати практически блокира възможността тези хора да бъдат съдени за  престъпление от общ характер. Така че това е първата стъпка, която следва да бъде направена. На второ място – да се завишат драстично санкциите, които Наказателният кодекс предвижда”, коментира инж.Васил Василев председател на НЛРС – СЛРБ.