Начало Спорт Любен Каменов излиза начело в отворения клас на първенството на Румъния

Любен Каменов излиза начело в отворения клас на първенството на Румъния

СПОДЕЛИ


БЪЛГАРСКИЯТ ШАМПИОН в планинските изкачвания за последните три сезона, а сега каращ в румънския отбора на Йакоо Фърст Клъб Къп Любен Каменов излиза начело в отворения клас на първенството на Румъния, както и е водач в групата Н и Клас Н4 след последния старт в Купа Горчолу, край Ранга.

Това става възможно, след като от двата неделни манша Каменов завърши първото изкачване с второ време (2:39.783 мин), на 2.260 сек зад формулата Татуу на Андрей Думитреску.

Трети е другото Мицубиши Лансър Ево 9 на Богдан Кузма, изостанал на 1.877 сек.

В този кръг участват общо 56 състезатели в различните групи и класове.

„Моите пресмятания са, че излизам начело с победите в Н4 и в групата Н (за двете панагюрецът получава по 25 т.) и с точките за второто място в генералното класиране – каза днес, връщайки се от Румъния панагюрецът, смятайки, че на сайта на румънската федерация (ФРАС) още не са нанесени корекциите в класирането. – Такива са ми сметките, а мисля, че не бъркам.“
За нещастие на Каменов във втория манш две последователни събития променят рязко променят плановете му от Купа Горчолу да си замине с максимален брой точки и да трите класирания.

По програма между двата манша има промоционални преминавания на автомобили, което обаче не е част от календара на румънското първенство.

„Малко преди да завършат, едното от тези… „автомобилчета“ пръсна скоростната кутия, разля масло на трасето, а докато го чистеха – заваля дъжд“ – пояснява Каменов.

Снимки: личен архив на Любен Каменов

За него мокрото трасе е истински дюдеш, защото на мокро той може не само да е много бърз, а и защото на такова трасе предимствата на формулата Татуу на Думитреску рязко спадат.
„Така че шансовете изцяло бяха на моя страна, още повече, че организаторите обявиха, че ще има един междинен манш, без да се мери време, за да може да се направят уточнения за гумите и настройките на мокро.

Внезапно обаче организаторите променят програмата и отказват второто изкачване, преминавайки направо към награждаването и класирането по времената от едното-единствено каране в Купа Горчолу.

„Доста разочароващо решение, защото сега (сметките на Каменов бяха верни) начело в класирането делим първото място с Пол Андроник, който тук завърши на 4-о място, на 5.5 сек от победителя Думитреску“, завършва Любен Каменов.

Източник: http://www.bgnrc.info