Начало Спорт Любен Каменов с приз от Българската Федерация по автомобилен спорт

Любен Каменов с приз от Българската Федерация по автомобилен спорт

44
2
СПОДЕЛИ
restorant
lyuben kamenov
Снимка: Фейсбук

Шампионът на Планинско Любен Каменов получи купа по време на традиционната годишна церемония по награждаване на Българската Федерация по автомобилен спорт (БФАС).

Събитието събра на едно място всички 250 състезатели от 13 дисциплини и мина под надслов „Пилотите – посланици на безопасно и отговорно поведение на пътя и трасето“. Състезателите и техните навигатори обещаха да дават пример на шофьорите и да се грижат за безопасността на пътя.

Специални гости на церемонията бяха представители на общини – домакини на автомобилни състезания, както и медии. Вицепремиерът на Република България Томислав Дончев и министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпратиха поздравителни писма до БФАС, а кметът на Община Мирково Цветанка Йотина връчи специален подарък на Председателя на БФАС Радослав Козлеков.

Водещият Момчил Манчев откри церемонията с минута мълчание в памет на починалия наскоро дългогодишен председател на БФАС Георги Янакиев, както и загиналите пилоти Йордан Миланов и Семко Семков.

„Бих искал да поздравя всички за постигнатите успехи. Искам да споделя и предстоящите предизвикателства, които аз, като председател на БФАС, и целият екип на федерацията ще се стараем да постигнем за успешно реализиране на всички шампионати в календара на БФАС. С партньорството на организаторите и спортните клубове, с преданост и професионален подход към нашите партньори медиите, да направим автомобилния спорт част от сърцата на негово величество Публиката. БФАС е единствената федерация, която обединява 13 дисциплини и която има честта да награждава толкова много шампиони. Тази година се проведоха успешно две нови дисциплини – Рали спринт и V1 Challenge България и чрез тях направихме спортът още по-достъпен до автомобилните пилоти.“

Председателят на БФАС сподели също, че е горд от организирането на Рали Сливен и Рали България като кръгове от Европейски рали купи на ФИА. В плановете на федерацията за следващата година е и още един нов шампионат – Hyundai Trophy Cup с партньорството на „Индустриал Комерс“, представител на Hyundai за България. Надпреварата представлява нова концепция, която ще направи автомобилния спорт достъпен за повече пилоти – професионалисти и дебютанти.

Радослав Козлеков заяви още, че през следващата 2015 г. федерацията ще работи още по-усилено в посока спазване на мерките за безопасност при провеждане на състезанията. Председателят на БФАС призова автомобилната общност да бъде пример за разумно и отговорно шофиране както на пътя, така и на състезателното трасе. Федерацията ще продължи да работи и развива дейността си с медиите с цел още по-ефективно популяризиране на автомобилния спорт в България.

Специални награди получиха носителите на призови места в световни, европейски и национални първенства и трофеи за 2014 г. – Екатерина Стратиева, Крум Дончев, Александър Язов, Николай Златков, Калин Дедиков и много други шампиони. Купи получиха още и пилотите от дисциплина Ендуранс, както и жените и мъжете от Гимкхана.

Най-новата дисциплина за България – V1 Challenge също отличи своите три шампиона – Искрен Маринов, Костадин Щерев и Диана Стоянова. Откроени бяха и първенците от Рали Спринт, Национален Автокрос Шампионат и Тайм Атак, както и шампионите в дисциплините Офроуд, Дрифт, Драг, състезателите на Писта и Раликрос. Наградени бяха и първите три екипажа в рали шампионата – Пламен Стайков и Рафи Кадир (Евроком Рали Тим, Мицубиши Лансер), Крум Дончев и Петър Йорданов (Глобул Рали Тим, Форд Фиеста Р5), Антон Титов и Венцислав Мирчев (Октан Рали Тийм, Ситроен ДС3 Р3Т). Шампионите на планинско изкачване – Любен Каменов, Христо Манолов и Ивелин Чапанов също се качиха на подиума, за да вземат своите призове.

Източник:  novsport.com