Начало Спорт Любослав Пенев: Най-важни са детско-юношеските школи

Любослав Пенев: Най-важни са детско-юношеските школи

СПОДЕЛИ
Кандидатът за президент на БФС Любослав Пенев представи своята концепция за развитието на футбола преди дни, на среща в областния град Пазарджик.
Развитието на детско-юношеските школи е в основата на концепцията му за промени и реформи.
Сборникът с програмата на Пенев е изработен съвместно от председателя на направление „Детско-юношески футбол“ към БФС Пламен Михов и заместник-директора на треньорската школа Юри Николов. Според Пенев най-големият проблем на българския професионален футбол е, че не може да роди реални резултати от четиринадесет години насам и моментът за промяна вече е настъпил. Вината не е само на футболистите, а и на техните треньори, които пък притиснати от обстоятелствата, нямат шанса да създадат нещо продуктивно. Липсата на спонсори, които да издържат отборите също е бич, който допринася за липсата на видими резултати.
 
Ники Илиев, както продължават да го наричат, е кандидат за вицепрезидент на Пенев. Той набеляза проблемите в детско-юношеския футбол и както той се изрази, тези впечатления са базирани на лични наблюдения и разговори с треньори – не само от школата на Левски. Според Илиев проблемите в българския футбол се дължат на липса на конкуренция и оспорвани мачове, слаба селекция, остаряла методика, ниско заплащане на треньорите, в школите работят треньори с ниска квалификация, някои от тях дори не разполагат с необходимите лицензи. Материалната база е остаряла, а на места даже липсва, според Илиев.
 
Ето какво обещава Пенев, ако стане шеф на БФС – връщане на училищния футбол. Играта ще влезе в училищата, за което вече са водени разговори с Министерството на образованието и науката. Повишаване на конкуренцията чрез организиране на турнири, кампове и т. н. Подрастващите ще бъдат следени постоянно. Ще се въведе обща методика на работа, както и пособия за тренировки, ще бъде повишена квалификацията на треньорите и изискване към тях да знаят поне един западен език, както и да имат елементарна компютърна грамотност. Ще отпаднат таксите за някои от клубовете, а за други ще бъдат намалени. В плановете му влиза и изграждането на няколко нови бази за футболни тренировки, които ще бъдат ползвани от децата, юношите и мъжките професионални отбори. Революционна е и идеята му децата от малцинствата също да бъдат приобщавани към футбола. Особено важен е аматьорският футбол, откъдето тръгват всички футболисти. Но най-важното е това да бъде провокиран интересът на децата към футболната игра.
Източник: pzsport.info