Начало Общество Май започва със слънце, от 2 до 32 градуса през месеца

Май започва със слънце, от 2 до 32 градуса през месеца

СПОДЕЛИ

Май започва със слънце, само в Югозападна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици на места.

Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София – около 17 градуса, според прогнозата на НИМХ.

Повече облаци ще има в планините, ще духа източен вятър. На 1200 метра термометрите ще се качат до 10°, а на 2000 метра – около 3 градуса.

Слънце и температури до 19 градуса на брега на морето, обещават синоптиците. Сред вълните от 2-3 бала няма да е над 14 градуса.

Средната месечна температура през май в по-голямата част от страната ще е между 16° и 19 градуса. Най-ниските температури през месеца ще са между 2° и 7°, а най-високите – между 27 и 32 градуса.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните; през първите дни по високите котловинни полета са възможни слани. В началото валежи ще има на малко места и ще бъдат предимно слаби. В Югозападна България в следобедните часове ще се развива купеста облачност и е възможно временно да са и по-интензивни. На повече места, главно в Западна България, ще са валежите на 3 май. През втората половина на десетдневието в следобедните часове и до полунощ ще има условия за по-интензивни краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури.

През второто десетдневие температурите ще се повишават, към средата на периода ще станат близки, а през втората половина и по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с развитие на купеста облачност. По-голяма е вероятностт за валежи на повече места има на 12, 15, 17 и 19 май.

През третото десетдневие тенденцията е въздушната маса над страната да става все по-неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. До средата на периода температурите ще останат по-високи от обичайните, впоследствие слабо ще се понижат и до края на месеца ще са близки до средните.