Начало Култура Мария Финджикова получи Гран При на Международния фестивал „Изгряват звезди” в...

Мария Финджикова получи Гран При на Международния фестивал „Изгряват звезди” в Петрич

123
0
СПОДЕЛИ

DSC_2867Мария Финджикова получи Гран При – Grand Prixв четвърта възрастова група на XIV Международен фестивал за популярна песен „Изгряват зведи”, който се проведе от 2 до 4 май в Петрич. 17-годишната възпитаничка на г-жа Нона Немигенчева от Обединената школа по изкуствата „Евгений Зумпалов” се състезава в групата от 16 до 18-годишна възраст. Там златният медал бе присъден на участник от Монтана, среброто замина за София, а бронзът отново отиде при Монтана.

Председател на петчленното жури бе композиторът Хайгашод Агасян, а членове – колегите му Красимир Гюлмезов, Светослав Лобошки, Валентин Пензов и Вили Икономов. Още в първия конкурсен ден членовете на журито възкликнаха „Браво!” след изпълнението на Мария на еверъгрийна на Орлин Горанов „Да започнем отначало”, представен в нов, оригинален и модерен аранжимент. На втория ден тя се представи с една от любимите си джаз песени – „Big Time” от репертоара на Линда Едер. Журито избра да изпее българската си песен на галаконцерта на лауреатите, който бе заснет от Телевизия „Родина” и БНТ- Благоевград.

Мария получава Гран При от този фестивал за втори път, след като спечели престижното отличие и през 2010 г.

Международеният фестивал „Изгряват зведи” e част от официалната програма на Община Петрич по случай празника на града – Гергьовден. Фестивалът е в календара на културните събития, обявявани чрез сайта на Министерството на културата. В четиринадесетото му издание участваха млади таланти от Петрич, Русе, Велинград, Свищов, Монтана, София, Пловдив, Димитровград, Благоевград, Кюстендил, Сандански, Шумен, Сливен и други български градове, както и певци от Сърбия и Черна гора.