Начало Общество Мария Габриел към пчеларите от „Акация“: Отглеждането на пчели е наука, изисква...

Мария Габриел към пчеларите от „Акация“: Отглеждането на пчели е наука, изисква много знания, понякога интуиция, но най-вече любов

СПОДЕЛИ

Скъпи пчелари от община Панагюрище,

Maria_GabrielОт сърце ви честитя 100-годишнината на Пчеларско сдружение „Акация” и вековния юбилей от организираното пчеларство в общината!

Щастлива съм да ви поздравя и да изкажа своето безгранично уважение и възхищение от достойния труд на всички вас, пчеларите от района на Панагюрище. Причината да вярвам в бъдещето на пчеларството са вашите действия, вашата всеотдайност и силна воля за подобряване на ситуацията в сектора. Горда съм, че с общи усилия успяхме да накараме Европа да чуе за българските пчелари! Заслугата да се преборим за ограничаването на вредни за пчелите пестициди, за защитата на полена като естествен съставен елемент на меда, за популяризирането на българските мед и пчелни продукти, е на всички вас, неуморните пчелари.

От вас научих за огромната добавена стойност на пчеларството – този необикновен сектор. Та нали ако пчелите изчезнат, една голяма част от храната, която познаваме, ще престане да съществува. Аз обаче не се страхувам, че това ще се случи, защото ви има вас – всеотдайните, упоритите, отдадени на занаята пчелари от сдружение „Акация”, всички пчелари от Панагюрище, от цялата страна.

Отдавам почит за усърдието ви, за усилията да развивате сектора в България, за приноса ви към биоразнообразието, за положителния имидж на страната ни сред другите европейски народи. Защото медът, който произвеждате, е уникален със своя аромат и вкус и превъзхожда европейските стандарти по качествените си показатели. Защото медът е бил, е и ще продължи да бъде символ на България!

Отглеждането на пчели е наука, изисква много знания, понякога интуиция, но най-вече любов. А вие я имате в изобилие! Вярвам, че тази любов ще продължава да ни води по пътя за отстояването на каузата, наречена пчеларство – можете да разчитате на моята подкрепа и занапред.

Жак Ив Кусто е казал: „Щастието за една пчела е да съществува. Щастието на човека е да осъзнава нейното съществуване и да му се възхищава”. Аз се възхищавам на вашия труд и всеотдайност и от цялото си сърце ви пожелавам здраве за вас и вашите семейства, да се „роят” заетите в пчеларския сектор, да са пълни кошерите с пчели и мед!

Честит празник!

Мария Габриел,

Ръководител на българската делегация в ЕНП в Европейския парламент,

Заместник-председател на Групата на ЕНП