Начало Препоръчани Мария Оряшкова грабна златото в I кръг на Световната купа по самбо...

Мария Оряшкова грабна златото в I кръг на Световната купа по самбо в Минск

СПОДЕЛИ

Панагюрката донесе единствения медал за България

Капитанът на Националния отбор по самбо и спортист номер едно на Панагюрище Мария Оряшкова по безапелационен начин завоюва златен медал и шампионската титла в I кръг от Световната купа по самбо за приза на президента на Беларус Александър Лукашенко.

Изключително силния турнир се проведе в периода 15-18 февруари в Минск. Изключителна гордост за България и още повече за панагюрци е фактът, че Мария спечели единствения медал за страната ни. Принос за това тя да се качи на най-високота стъпало имаше и моралната подкрепа от нейният личен треньор Иван Нетов, който също присъстваше на първенството в качеството си на главен съдия – още един повод за гордост, защото Нетов е единственият българин имащ право да съдийства състезание от подобен ранг.

За Мария усилената подготовка продължава, защото предстои II от общо IV кръга на Световната купа, в Москва. Останалите два – в Казахстан и Мароко. След всеки кръг се натрупват точки за Световната ранглиста. Първите 5 в нея ще придобият право да участват на Вторите европейски олимпийски игри през 2019 година, където самбото отново е включено.