Начало Общество Мария Цънцарова разнищи фондация „Хелп Карма“, вземали заплати от дарения за болни...

Мария Цънцарова разнищи фондация „Хелп Карма“, вземали заплати от дарения за болни деца

СПОДЕЛИ
Месечни възнаграждения от рода на 19 хил., 42 хил. и дори 80 хил. лева са изплатени като заплати от фондацията „Хелп Карма“, чиято основна дейност е събиране на средства от дарители, основно за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания. Това показа разследване на журналиста Мария Цънцарова, излъчено по bTV.

Тя е установила, че от фондацията са събрани общо 21 млн. лева от дарения. На нуждаещите сe, в чиято полза са постъпили парите, са изплатени общо малко над 13,5 млн. лева. Над 5 млн. лева има по сметkа на фондацията.

От остатъка на сумата от дарения към „Хелп Карма“ са раздавани сериозни заплати, включително и годишни бонуси. Константин Кръстев, собственик на фондацията обясни, че IT специалистите вземат високи заплати, а той иска да работи с хора на високо ниво.

Един от тези специалисти е Славчо Славчев, който е получил 80 хил. лева. На всичко отгоре той е получил и заем за купуване на апартамент от парите, идващи от дарения за болни деца. Кръстев каза, че по принцип „Хелп Карма“ не дава заеми, но Славчев му бил приятел и „много специален човек“.

След срещата с екипа на bTV и репортера Мария Цънцарова, заемът е възстановен, но не от Славчев, а от собственика на „Хелп Карма“ Константин Кръстев.