Начало Култура Мартин Карбовски: Българите са като охлюви в горяща ливада

Мартин Карбовски: Българите са като охлюви в горяща ливада

СПОДЕЛИ

Живеем в особено време и от години не сме имали такъв ужасен март месец. В държавата ни се случват страшни неща и даже не е време за поезия. Това заяви в Панагюрище журналистът Мартин Карбовски в началото на среща, посветена на неговата стихосбирка "Сърцето ми като граната", организирана от Градска библиотека и нейният директор Стефан Рапонджиев.В типичния си директен и откровен стил авторът на "Отечествен фронт" сравни положението на българите в момента като това на охлюви в горяща ливада. Не политиците са виновни за всичко през изтеклите 23 години. Те и медиите не са толкова важни в живота ни, отсече той. Според Карбовски кризата е личностна, защото в съзнанието ни е настъпила циганизация, щом повече от 20 години все чакаме някой друг нещо да направи. Проблемът е, че всеки за себе си трябва да се раздвижи, да работи, да променя действителността, добави журналистът като цитира и поговорката "За лудо работи, за лудо не стой".
Карбовски безкомпромисно разкритикува социализма и посочи пораженията, които той е нанесъл върху мисленето на българите. Демокрацията и дясното мислене водят към прогрес, посочи той и даде пример с държави, които благодарение на демократичните приниципи са стигнали напред в развитието си. Трябва да не се страхуваме и да сме предприемчиви. Такива за съжаление се оказаха мутрите, които правят бизнес в тази държава, продължи Карбовски.
Не всичко, което той сподели допадна на панагюрци и те го засипаха с въпроси и забележки за мястото на журналистиката в цялата неприятна картина, за вида на новините, с които ни засипват, за ниското ниво на образование на младежите и т.н. Българинът е влюбен в Танатос, влече го към смъртта. Аз предлагам това, което иска публиката, а именно страшните истории, които се "изяждат" от зрителите, обясни журналистът и даде пример с последното си предаване, в което отразил погребението на едно 12-годишно циганче, което вероятно било убито и рейтингът на предаването ударил тавана. Истинската журналистика се получава, когато има хора, които да говорят, посочи още той. Непрекъснато срещам хора, които искат да им се оправи проблема, но без да изизат с лицето си. Всеки иска да си запази малкия бит. По тези причини, срещу мен все има съдебни дела и в момента са 6, посочи Карбовски. Крайно негативно е и неговото мнение за съдебната ни система. Тя гълта пари, работи за себе си и произвежда престъпност, отсече телевизионерът и посочи, че именно съдебната система е мястото, където държавата трябва наистина да се намеси. Панагюрци не пропуснаха да го запитат защо е сменил Нова телевизия с ТВ7 и какви хонорари получава. Не ме питайте колко получавам, а ме питайте колко работя, не остана длъжен Карбовски. Той уточни, че е събрал екип от 10 човека, с които освен в телевизията, работят за в. Стандарт и за електронен сайт. В ТВ7 сам съм си господар. В Нова телевизия се сблъсках с Кеворкян и отнесох много "ритници в главата". Свърши времето, в което работех за Държавна сигурност, вече работя за себе си, отсече Карбовски, визирайки твърдението, че водещият на "Всяка неделя" е бил агент на ДС.
За стихосбирката си журналистът отдели много малко време. В българската поезия има нещо много тъжно – все се чака една жена, която не идва и все мъка, мъка. В моите стихове момичето идва, прекарват си хубаво и си отива, каза поетът и с изчитането само на едно от стихотворенията си предизвика масовото одобрение на публиката в залата. След разписването на няколко автографа, Карбовски хукна към Казанлък, за да снима следващата си история.