Начало Любопитно Мъртво вълнение – какво представлява и как да се предпазим от него

Мъртво вълнение – какво представлява и как да се предпазим от него

СПОДЕЛИ
restorant

Лятото дойде и всеки един от нас бърза към морето. То обаче крие и своите опасности.

Мнозина от вас са чували за т.н „мъртво вълнение“. Какво обаче представлява то и как да реагираме, ако попаднем в него, може да разберете от следващите няколко реда.

Няма български термин за това явление, затова по родното черноморие спасителите го наричат „Мъртво вълнение“, „Мъртво течение“ или „Обратно течение“. Английският термин е „rip current”.

Най-важното е да знаем какво представлява то:

Мъртвото вълнение е вид морско или океанско течение, перпендикулярно на брега, образуващо се в следствие отдръпването на потока приливна вода в посока навътре в морето или океана. Най-често се появяват по време на прилив в плитките места до брега. Там те са и най-опасни.
В тези места по време на отлив пясъчните коси пречат на водата да се връща обратно в морето. Налягането на водата в тесния пролив, съединяващ морето с лимана, нараства многократно. В резултат на това се образува бърз поток, по който водата се движи със скорост 2,5–3,0 м/с. Обикновено коридора на мъртвото вълнение е тесен: 2-3 метра със скорост на течението 4-5 км/ч.  Могат да се образуват и вълнения с широчина до 50 метра и дължина до 200-400 метра, със скорост до 15 км/ч. Мъртви вълнения с такава дължина не са чести, но все пак се случват.

Няколко са видимите харакретистики на мъртвото вълнение :

–          Коридор от разпенена вода, перпендикулярен на брега.

–          В крайбрежната зона се виждат участъци с друг оттенък на водата; например, наоколо водата е светло-синя или зеленикава, а една зона е например бяла.

–          Участък с пяна, водорасли, балончета, който стабилно се движи от брега навътре в морето.

–           В непрекъснатата линия от приливни вълни се забелязват разкъсвания с широчина 5–10-метра.

Но не забравяйте, че близо 80 % от мъртвите вълнения се появяват спонтанно, до брега и е трудно да забележите визуалните им признаци.

Затова съобразявайте се с флаговете на спасителите, не се къпете в неохраняеми зони или поне никога сами!

rip graphic magriet

Какво се случва, когато попаднем в мъртво вълнение и как да реагираме?

Влизате в морето и плувате от брега навътре, след това се обръщате, но не се получава да се върнете… Вие плувате с всичка сила, но оставате на едно място или даже още повече се отдалечавате от брега. Всички ваши опити са безуспешни, силите ви свършват и вие започвате да се поддавате на паниката…

Най-важното нещо е да не се паникьосвате, да плувате бавно и да се стремите да пазите силите си. Плувайте не към брега, а успоредно на него, т.е встрани от течението. Мъртвите течения обикновенно са с широчина 5м и по този начин лесно ще се измъкнете от него. Ако обаче вълнението е по-широко, опитайте се да се задържите на повърхността му и изчакайте докато премине . Мъртвото течение обикновено не продължава дълго и само след 3–4 минути то ще спре. След това отплувайте на 50–100 метра встрани, а чак след това се връщайте към брега правейки кратки почивки.

Мъртвото вълнение няма да ви завлече към дъното. Това не е водовъртеж. Често мъртвото вълнение е кратко и с голяма скорост се движи само повърхностния слой на водата, който увлича навътре в морето, но не и към дъното!

Мъртвото течение не е широко. Неговата ширина не превишава 50 метра. А в повечето случаи е само 10–20 метра. И ако преплувате буквално 20–30 метра паралелно на брега, вие ще забележите, че сте излезли от течението.

Ето още няколко съвета, които може да са ви от полза:

–          Поговорете със спасителите за плажната ивица на която се намирате и за това,  къде биха могли да се образуват подобни течения

–          Дори  детето ви да си играе на плажа със съсспасителна жилетка, наблюдавайте го !!!

wild-berries