Начало Избори Машините се връщат за втори тур

Машините се връщат за втори тур

СПОДЕЛИ

Съдът отмени решението на избирателната комисия

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което беше забранено да се гласува с машини на първия тур на местните избори, съобщава Дневник. Това на практика означава, че в неделя (5 ноември) ще може да се гласува и с машини на балотажа. За да има гласуване и с машини обаче следва ЦИК да вземе такова решение.

 

Върховните съдии Румяна Борисова, Любомира Мотова, Светослав Славов бяха сезирани с жалбата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и обявиха решението на ЦИК за незаконосъобразно. Освен нея съдът разгледа над 10 жалби срещу решението на комисията, сред които на кандидат за кмет в Шумен, на кандидат за общински съветник в София, на граждани и на политическа партия „Единение“.

 

От прессъобщението на съда за решението се разбира, че то отменя това на ЦИК само в частта, с която комисията беше разпоредила и на втория тур следващата неделя да се гласува с машини. С отмяната само по отношение балотажа се избягва касиране на изборите на основание решението на ЦИК за машините.

Върховните съдии приемат, че машините не са били удостоверени за първия тур на 29-ти октомври, заради което е нямало гаранции за прозрачност и сигурност на машинното гласуване.

Машините не са били удостоверени

 

„Относно миналите на 29 октомври избори ВАС отхвърля жалбите, тъй като към момента на вземане на обжалваното решение на ЦИК, няма издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213а от Изборния кодекс, за което комисията е била уведомена от министъра на електронното управление с цитираното в мотивите писмо. Такова съгласуване е постъпило след приемане на обжалваното решение от Централната избирателна комисия, което е подписано от Български институт за стандартизация, Български институт по метрология и заместник-министър на министерството на електронното управление“, пише в прессъобщението на съда, с което се обобщават мотивите на съда.

 

Върховните съдии приемат, че както към момента на приемане на обжалваното решение, така и към настоящия момент липсва надлежно издадено решение от компетентните органи по смисъла на чл.213а ал.2 от Изборния кодекс. Т.е.че машините не са били удостоверени.

 

От прессъобщението с мотивите на съда, се разбира, че удостоверяването е от компетенциите на министъра на електронното управление и той няма право да делегира това на свой заместник.

 

„Такава изрична компетентност на съответния орган не може да бъде делегирана на някой от подчинените му органи – в случая заместник министър. Позоваването на чл.19 ал.2 от Закона за администрацията, посочена като основание за издаване на заповедта за делегиране не може да послужи като правно основание за това“, уточняват от съда.

 

Те приемат, че „законът за администрацията е устройствен закон, който не разписва материално-правна компетенност на административните органи, предвидена в специалните закони, какъвто е Закона за електронното управление. Още по-малко делегирането може да става въз основа на устройствен правилник, който е вътрешнослужебен акт“.

 

В решението си ВАС приема, че в Закона за електронното управление не е предвидена възможност за делегиране на правомощия за удостоверяване и затова заповедта за делегация от министъра на неговия заместник се явява незаконосъобразна, както и извършените от заместник министъра действия, включително издаденото по-късно решение за удостоверяване.

ЦИК бе представлявана от говорителя Росица Матева и адвокат, които по време на заседанието поискаха да бъдат представени допълнителни писмени доказателства от ДАНС, но съдът отхвърли искането им.

 

Как ЦИК спря машинния вот след справка от ДАНС

В петък (27 октомври) Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинното гласуване в страната. Комисията взе решението без да изчака становище на Министерството на електронното управление (МЕУ), което удостоверява годността на устройствата за гласуване, след като са преминали през множество тестове.

 

Повод за това стана пристигнала по-рано през деня в Народното събрание справка от ДАНС, части от която са били цитирани от председателя на парламента Росен Желязков (ГЕРБ). В справката се посочва, че на среща на 20 октомври в Министерството на електронното управление (МЕУ) се е провеждал процесът по доверено изграждане на софтуера за машините за гласуване.

 

В това са участвали представители на ЦИК, експерти, излъчени от парламентарно представените политически сили и експерти от БАН, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация. Според справката на ДАНС там са присъствали и 11 представители на различни политически партии. След приключването на изграждането на софтуера, зам.-министър Михаил Стойнов е заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините с цел „да си го гледа и да си поиграе с него“

Цялата публикация тук