Начало Здраве Маските отпадат, но не навсякъде и само за ваксинираните

Маските отпадат, но не навсякъде и само за ваксинираните

СПОДЕЛИ
мерки
мерки

Здравните власти обмислят падането на маските за имунизираните граждани на редица обществени места. Очаква се заповедта да излезе в началото до следващата седмица. В нея ще бъде описано детайлно точно в кои обекти носенето на маски няма да бъде задължително за ваксинираните лица. По думите на зам.-здравния министър Александър Златанов това е внимателно обмислена стъпка по отношение на рисковете и би стимулирала допълнително имунизацията в страната.

Последните данни показват, че средната заболеваемост за страната е 43 на 100 000, което поставя България на 23-то място по заболеваемост в ЕС.

„На тази база искаме да предприемем мерки по отношение на задължителните маски в някои закрити пространства като зали за спорт, фризьорски салони, малки трудови колективи, където всички са ваксинирани. Тези хора няма да имат задължението да носят маски.“, посочи зам. здравният министър.

Кой е имунизиран, ще се доказва със сертификат. „Не мисля че е проблем да се носи, това е една хартийка“, коментира още Александър Златанов. Контрол за достъпа чрез сертификати ще упражняват досегашните органи – общинските служители, МВР и РЗИ.

„Не може да се извършва проверка на всички обекти едновременно, ще се правят изненадващи проверки“, обясни още Златанов. Най-късно във вторник трябва да бъде готова заповедта, в която ще бъде разписано детайлно местата, на които ваксинираните няма да бъдат задължени да носят маска. Например, предвижда се в малък магазин(предстои да се уточни до какви кв.м.) персоналът да не носи маски, ако е ваксиниран. Посетителите ще бъдат задължени да носят маски, независимо дали са имунизирани, обясни зам.-министърът.

Със сигурност задължително всички ще носят маски в т.нар. рискови зони-търговски обекти, големи административни сгради, където ходят много хора и трудно би се контролирало кой е ваксиниран и кой не. Носенето на маски ще остане задължително в градския транспорт.

Зам.-министърът уточни, че ще остане изискването за 1,5 м отстояние в затворените помещения.

„Кината, театрите и спортните зали ще продължат да работят на капацитет 50%. За събития на открито, когато не може да се спази дистанция от 1,5 м., маските ще останат задължителни, защото трудно би се контролирало кой е ваксиниран“, обясни още зам.-министърът.

Здравните власти обясниха, че се търсят и други варианти, които да дадат предимство на имунизираните, но не се предвиждат материални стимули.

„Постоянно се опитваме да стимулираме хората да се ваксинират. Опитваме се да търсим всякакви варианти, правим и информационна кампания. Последните дни има една тенденция все повече хора да желаят да се имунизират“, коментира Златанов.