Начало Здраве Мая Илиева: Сертификатът развърза ръцете на работодателите за натиск

Мая Илиева: Сертификатът развърза ръцете на работодателите за натиск

СПОДЕЛИ
„Изискването на зелен сертификат развърза ръцете на работодателите за скрит натиск върху медицинските сестри. Има и заявки от тях за напускане. Но този натиск нарушава много и основни конситтуционни права“,  каза пред БНР Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински сестри, медицинска сестра и един от организаторите на протестите.
„Имаме сигнали за този натиск от цялата страна – Сливен, Габрово. От тук ще произтече голям пробем и да видим тогава кой ще обслужва пациентите.
И това се отнася само за нашия пероснал. Ние сме дискриминари. А ние отнесохме всичко от пандемията. Имаше случаи в началото на пандемията, когото още нямахме защитни облекла, наши колеги да бъдат заключвани, за да обслужват Covid пациентите. И сега пак ние сме принуждавани.
Това, че в Европа и другаде се задължава медицинският персонал да се ваксинира, не значи, че е правилно, заяви още Илиева.
По думите ѝ има риск от заразяване между първа и втора доза, защото тогава са най-рискови пациентите. „Не виждам логика в това да им се дава сертификат. А също и не възприемам това да не се признават антителата за сертификат“, каза тя.
„Сега обаче графиците ще се оголят тотално след тестването. Това тепърва предстои. Освен това сега има и напрежение между ваксинирани и неваксинирани в болниците. Това ще бъде отново в ущърб на пациентите. Защото преболедувалите при нас също не искат да се ваксинират. Но има и такива, които се страхуват и правят това, което им кажат работодателите“, посочи още Мая Илиева.
„Става въпрос за права. Всеки сам да избере какво иска – дали да се ваксинира, или не. Ваксината не трябва да е условие за работа. Тук става въпрос за отнемане на права на хората.“
На въпроса защо едва сега се появи тезата, че антителата не били гаранция за изкаран ковид, Илиева отговори:
„Тези противоречиви мнения на водещи специалисти водят до там хората да не вярват на нищо и затова сме на този хал.
Може би ще има заведени дела за това, че хората нямат право да работят без сертификат в бъдеще, смята още Илиева. Тя посочи, че ще им помогнат като синдикат да заведат такива дела.