Начало Здраве МБАЛ „Уни Хоспитал“ организира безплатни прегледи за Деня на хипертонията

МБАЛ „Уни Хоспитал“ организира безплатни прегледи за Деня на хипертонията

262
0
СПОДЕЛИ
Болница

МБАЛ „Уни Хоспитал“ организира безплатни прегледи за Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. Консултациите ще се извършат от д-р Ирина Ганева от клиниката по кардиология и д-р Синиша Дукоски от Спешно отделение пред народно читалище „Виделина – 1865“ от 11.00 до 13.00 часа на 17 май (петък).
Освен да им бъде измерено кръвното налягане, хората ще могат да научат повече за хипертонията и предизвиканите от нея усложнения.
Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация, припомни д-р Стоян Гребенаров, началник на отделението по кардиология в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Кардиолозите препоръчват като превенция на хипертонията рационален ритъм на работа, осигуряване на 8-часов нощен сън, редовни умерени физически натоварвания след консултация с лекар, избягване на силни емоции и нервно-психично пренапрежение. Тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол са забранени.