Начало Здраве МБАЛ „Уни Хоспитал” закупи нов транспортен кувьоз, отговарящ на най-високите изисквания на...

МБАЛ „Уни Хоспитал” закупи нов транспортен кувьоз, отговарящ на най-високите изисквания на спешната неонатология

СПОДЕЛИ

Неонатологичното отделение на МБАЛ „Уни Хоспитал“ разполага със седем бебешки легла, а оборудването е с видовоспецифична уникална апаратура: неонатологични монитори „В 40“, пет кувьоза „Жираф“ за новородени със затруднена адаптация или такива, изискващи по-интензивни грижи от неонатолог, лампи за фототерапия „Бистос“, два апарата за вентилация „Хамилтон С1“ (единствени в България), млечна кухня. От няколко дни отделението се сдоби и с нов транспортен кувьоз, отговарящ на най-високите изисквания на спешната неонатология.

Кувьозът е иновация от последно поколение и е предназначен за транспортиране до подходящо здравно заведение на недоносени и болни новородени деца. Той ще осигурява на рисково новородените бебета контролирана среда, поддържаща не само необходимата топлина, но и насочваща метаболичната им енергия към растеж.

Апаратът, марка BabyPod20, има редица уникални способности. Той тежи по-малко от 8 кг и може да се носи безпроблемно от 1 човек; използва технология от Formula 1 с карбонови нишки (здравина и ниско тегло); Може да понесе удар със сила 10g (55 км/час) и запазва фиксацията при удар със сила 9kn (920 кг). BabyPod20 е проектиран да запазва нормотермията на новородено без необходимост от електричество и е рентгенопрозрачен и MRI съвместим.

 „Благодарим на ръководството на „Уни Хоспитал“ за закупуването на кувьоза. Това е изключително важно, защото когато се налага бебето да се  транспортира от една болница в друга, то ще получава всички грижи, от които се нуждае. Понякога пътят и времето са от съществено значение за живота на рисковото новородено“, коментира д-р Татяна Андреева, началник на отделението по Неонатология на „Уни Хоспитал“.