Начало Здраве Медици от Панагюрище са сред първите, които ще бъдат обучени за оказване...

Медици от Панагюрище са сред първите, които ще бъдат обучени за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха

СПОДЕЛИ

Първата група от 50 лекари и медицински специалисти започва обучението си за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха в понеделник (15 май). То ще се провежда в базата за обучение на Военномедицинската академия – София, съобщиха от Здравното министерство.

Кандидатите преминаха през всички необходими физически и медицински прегледи. Първата група се състои от 43 лекари, 8 лекари-специализанти, 46 медицински сестри, 5 акушерки, 3 парамедици и 1 лекарски асистент.

Те са от 17 болници, 4 центъра и филиал на спешна медицинска помощ от цялата страна. За обучението са кандидатствали лекари и медицински специалисти от София, Бургас, Гоце Делчев, Монтана, Панагюрище, Плевен, Разград, Сандански и Шумен. За останалите кандидати ще бъде сформирана втора група, която ще стартира след приключване на обучението на първата.

Отново на 15 май с Постановление № 69 от 4 май 2023 г., се създава Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). Правилникът за дейността на ЦСМПВ се изработва към момента и предстои да бъде качен за обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването.