Начало Любопитно Метеоритен дъжд и супер луна на 13 декември

Метеоритен дъжд и супер луна на 13 декември

СПОДЕЛИ

Джеминидите ще стигнат своя пик по време на последната супер луна за годината

29c8ba4a651f043677a6c25410ad2b30_680x_01_supermoon_viewer_guide-adapt-590-1

Два грандиозни спектакъла ще може да наблюдаваме тази седмица: Джеминидите ще стигнат своя пик по време на супер луната за 2016 г. Супер голямата пълна луна ще облива в светлина нощното небе по време на годишния звездопад през нощта на 13 декември.

И двете събития поотделно предоставят изумителна гледка, но съвпадението им означава, че наблюдаващите метеоритния дъжд ги чака предизвикателство. На 13 ноември бяхме свидетели на най-голямата и най-близка луна от 1948 г. насам. Приближаването на Луната този месец ще бъде красиво, но естественият ни спътник ще бъде малко по-далеч отколкото през ноември.

Този век абсолютно близко пълната луна ще бъде до Земята на 6 декември 2052 г., когато небесната ни съседка ще се намира на 356 424 километра от нас.

За всеки, който иска да наблюдава явленията най-доброто време да хване и двете е късно през нощта местно време на 13 декември, когато метеоритите от Джеминиди ще стигнат от 60 до 120 падащи звезди в час.

Заради ярката светлина на луната обаче те ще изглеждат сякаш са по десетина на час и то далеч от градските светлини. Най-добра видимост ще имате, ако се обърнете с гръб към ярката луна и оставите очите ви да свикнат с мрака. Така ще може да видите поне най-ярките от преминаващите над вас метеорити.

Годишните метеоритни дъждове се появяват, когато Земята минава през облаци от прашни останки в космоса. Когато тези малки зрънца се сблъскат с атмосферата ни с висока скорост те изгарят и създават ярките ивици светлина.

nationalgeographic.bg